Genieten van Heidelandschap in Salland

Foto: Natuurmuseum Holterberg

De Sallandse Heuvelrug is het grootste aaneengesloten heidegebied van West Europa. En de heide staat nu in bloei. “Dus geniet er van” tipt Dwars Door Salland. De stichting heeft op haar site diverse routes die dwars door de hei gaan.

Heide ontstond zo’n 1500 jaar aan de andere kant van onze jaartelling: bossen werden ontgonnen voor akkers en als de grond uitgeput was werd elders bos omgezet in akker. Op het lege veld zorgden schapen en ander vee er voor dat het bos niet weer terug kwam, waardoor heide ontstond. Dat trok weer bijen die honing leverden.

Toen boeren vee in weilanden lieten grazen en rond trekkende schaapskuddes uit zwang raakten, verdween op veel plekken de heide weer. Zaden van de plant kunnen honderden jaren ondergronds goed blijven en zo kan het gebeuren dat daar waar nu stukken land afgegraven wordt als waterbekken, dat daar ineens weer heide gaat groeien.

Heide is een cultuurlandschap dat je in stand moet houden. Anders wordt het weer bos. Omdat er op de hei een unieke natuur is ontstaan, wórdt die in stand gehouden. De korhoen is zo’n beetje een graadmeter voor die natuur. Als de korhoen het weer goed doet, is de hei ook weer oke.

Met die kennis ga je misschien nog meer genieten van de heidewandelingen op Dwars Door Salland. Je kunt ze op de site vinden.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Advocaten McDonald’s schutter ‘spelen met vuur’ in rechtbank

“De verdediging speelt enorm met vuur.” Dat waren de woorden van een ...