Wanneer is de verkiezingsuitslag definitief?

Op 22 november werd er gestemd in Nederland, aansluitend zijn massaal alle stemmen geteld op de stembureaus. Momenteel wordt de voorlopige uitslag overal bekendgemaakt. Maar wanneer is dat dan definitief?

Men spreekt dus van een voorlopige uitslag op dit ogenblik. Op vrijdag 1 december zal deze pas definitief zijn. Wij nemen je mee door het gehele proces. Vandaag komen in elke gemeente de leden van het gemeentelijk stembureau bij elkaar.

Controle
Het gemeentelijk stembureau controleert op 23 november de processen-verbaal van alle stembureaus in die gemeente. Is er een verschil tussen het aantal toegelaten kiezers en het aantal stemmen, waar het stembureau geen verklaring voor heeft? Dan hertelt het gemeentelijk stembureau de stemmen van dat stembureau. Ook als het gemeentelijk stembureau denkt dat er fouten in het proces-verbaal staan, telt het gemeentelijk stembureau de stemmen van een stembureau helemaal of voor een deel opnieuw. Het gemeentelijk stembureau verbetert daarbij eventuele fouten.

Uitslag per gemeente
Aan het einde van de openbare zitting op donderdag 23 november (en soms op vrijdag 24 november) stelt het gemeentelijk stembureau de uitkomst van de verkiezing binnen de gemeente vast. Alle aantallen komen ook weer in een proces-verbaal. Als kiezers bezwaar hebben gemaakt, dan komt dat ook in het proces-verbaal.

Uitslag per kieskring
Op maandag 27 november stellen de hoofdstembureaus de uitslag per kieskring vast. (Er zijn 20 kieskringen.)

Het centraal stembureau (de Kiesraad) controleert vervolgens de uitslag. Zijn er nog onverklaarde verschillen in een of meer processen-verbaal of bestaat het vermoeden van fouten? Dan krijgt het gemeentelijk stembureau de opdracht om die fouten te onderzoeken en zo nodig opnieuw te tellen.

Vrijdag 1 december definitieve uitslag
Op vrijdag 1 december 2023 stelt het centraal stembureau de definitieve uitslag van de verkiezing vast.

Woensdag 6 december nieuwe Tweede Kamer
Op woensdag 6 december treden de zittende leden van de Tweede Kamer af. Op diezelfde dag komt de nieuw gekozen Tweede Kamer voor het eerst bij elkaar.

Bron: Rijksoverheid

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Burgemeester Sietske Poepjes officieel geïnstalleerd 

Afgelopen  dinsdagavond 27 februari is Sietske Poepjes officieel geïnstalleerd als burgemeester van ...