Laten we Arbeidsdag vieren in plaats van Koningsdag

Koningsdag, de Dag van de Arbeid, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag: in een week zijn ze allemaal voorbijgekomen. Allemaal ingetogen gevierd en vanwege het ontbreken van al dan niet hossende mensenmassa’s was er meer aandacht voor de inhoud dan ooit. 1 Mei kwam er bekaaid af. Reden voor Lenka Pitrmanova te pleiten voor een andere aanpak Geen koningsdag meer, maar een Arbeidsdag.

Door Lenka Pitrmanova

Het wordt niet van daken geroepen maar in een constitutionele monarchie zijn we onderdanen en geen burgers. In een monarchie is exorbitante zelfverrijking van een klein groep goedgekeurd, verheerlijkt en notabene gevierd tijdens Koningsdag. In de 21ste eeuw en al helemaal in deze coronatijd die laat zien wat de vitale beroepen zijn, zou het toch veel meer passen juist die dag van de arbeid uitbundig te vieren? Arbeid is een product van ons allen, een motor van onze economie, arbeid is eigendom van het volk! Zonder het volk geen arbeid die onze elite zo rijk maakt.

Op school leer je meer over het Huis van Oranje dan over de strijd van de arbeiders. Ik vind dat pure propaganda die leidt naar Koningdag. Een zelfbewust volk moeten willen dat de Dag van de Arbeid een feestdag is. Een bewuste en trotse natie verbant zijn Koninklijke familie naar haar rijk gevulde zalen waar ze hun feestjes mogen vieren, zonder staatsbezoek en zonder het volk dat ze toejuicht.

Tijdens de Koningsdag vieren we de macht van een niet democratisch gekozen familie waar de troonopvolger zijn macht erft en ie iedere Nederlander degradeert tot onderdaan! En wij betalen ze er voor ook nog. Princes Amalia krijgt een grondwettelijke uitkering van ruim 1,5 miljoen euro. Ruim 280.000 euro ervan is haar inkomen. De rest gaat onder andere naar haar personeel. Deze royal is 18!!! Andere kinderen in Nederland gaan naar school zonder ontbijt of gaan niet mee op schoolreis omdat de ouders het niet kunnen betalen… Een koninkrijk waar de prinses 1,5 miljoen krijgt en anderen voor 3,50 euro per uur bijverdienen om de studie te kunnen betalen en dan nog een torenhoge studieschuld hebben.

Willen we dit echt? Stoort het ons niet? Door Koningsdag te vieren leggen we ons er bij neer, geven we onze goedkeuring.

Op 1 mei vieren we de internationale strijd van werkenden voor een 8 urige werkdag. Deze strijd is 1856 begonnen in Australie met een jaarlijkse actiedag voor 8 uur. Die actiedag werd overgenomen door veel geïndustrialiseerde landen en daardoor een internationaal strijd. De strijd verbrede zich naar betere leef- en werkomstandigheden. Arbeiders namen geen genoegen met de gevestigde orde. Ze stoorden zich aan ongelijkheid en uitbuiting. Ze organiseerden zich, ging staken en voerden massaal actie voor de verbetering. Ongekend!

1 Mei staat symbool voor een zelfbewuste volksbeweging, de volkstrots, de kracht van de massa die zich weet te organiseren en moed heeft zij stem te laten doorklinken in de vergaderzalen van superrijken en koninklijke families die het volk niets cadeau geven behalve de ketenen. Zij stonden voor 12 of 14 uur werken op een dag, zes dagen per week. Door strijd te leveren weden dat er 8, vijf dagen per week. Daar is voor gestreden!

Ik stel op 1 mei de strijd van de gewone man te vieren en dat we op Koningsdag gewoon gaan werken. Royalsfans kunnen dan gewoon hun oranje kroontje nog dragen:)

 

Het bericht Laten we Arbeidsdag vieren in plaats van Koningsdag verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...