Feestelijke opening fiets- voetgangerstunnel met kunstwerk aan de Ter Stegestraat Olst

Vrijdag 31 maart is de feestelijke opening van de fiets- voetgangerstunnel aan de Ter Stegestraat in Olst. Dan wordt ook het grote kunstwerk in de tunnel onthuld. Het festijn begint om 13.30 uur en iedereen is uitgenodigd!

Marina Nijdeken uit Deventer is de kunstenares en de maakster van het kunstwerk in de tunnel. Zij heeft een jaar aan dit bijzondere kunstproject gewerkt en heeft hiervoor veel inwoners van Olst geportretteerd en erbij betrokken. Gelijk met de opening van de tunnel wordt ook de expositie van de originele kunstwerken van de tunnel geopend. Deze ruige werken zijn vanaf 31 maart t/m 30 september te zien bij Infocentrum IJssel den Nul. De expositie wordt verzorgd door de historische vereniging het Olster Erfgoed.

Marina Nijdeken over kunstwerk ‘De Tijdmachine’: “Als je in deze tunnel loopt of fietst waan je je in de Olster Tijdmachine. Een tunnel door de tijd! Tijd is van iedereen en van alle generaties. Er is heden, verleden en toekomst. Herinneringen zorgen voor verhalen in het nu en verbinden volgende generaties met de toekomst. Ik heb geprobeerd Olst te vatten in zijn kenmerkende stijl; het verleden met bijvoorbeeld Arnold Wassink met zijn markante persoonlijkheid, tot het heden met de goedlachse en voetballende Siem bij Overwetering. Olst, gezien vanuit een cultuurhistorisch perspectief, met elementen van alles wat mensen verbindt aan Olst.” Marina vertelt dat iedereen meehielp bij het maken van dit kunstwerk, de Tijdmachine: ”Ik heb een aantal gebouwen vastgelegd in een pentekening. Deze heb ik vervolgens met de kinderen van de basisscholen ingeschilderd met ecoline.

Het is met name de tegenstelling van het keurig binnen de lijntjes werken van de oudere kinderen en het onbekommerde kleuren van de jongsten wat ik hier echt prachtig vind. En weer is het de tijd die zo naar voren komt en het verschil tussen jong en oud! Ik deed een oproep in kranten en via social media, met talloze reacties. Zo ook van mensen die over wonderlijke gebeurtenissen kunnen vertellen die ze in Olst hebben beleefd. Oudere mensen, die met hun verhaal over vroeger helemaal terug in de tijd gingen. Deze (korte) verhalen heb ik in dit kunstwerk verwerkt, in combinatie met een geschilderd of getekend portret van diegene. Het laat bijvoorbeeld een vrouw zien van 85 jaar die ik opzocht en die haar bijzondere levensverhaal vertelde. En zo is er ook een 5-jarig meisje dat toch wel iets heel belangrijks heeft te melden! Hier en daar voelt ‘t een beetje als een plakboek of een logboek van iemands leven. Waar wij stiekem in mee mogen kijken… “

“Ik heb me voor deze Tijdmachine laten inspireren door gewone mensen in het dorp met hun eigenlijk zo bijzondere verhalen. Het gaf me inspiratie, door iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen. Inspiratie door de melancholie van het verleden, de snelheid van het nu en het onwetende van wat nog komen gaat. Al was misschien wel mijn belangrijkste inspiratie: vrolijkheid, kleur en plezier!”

Kijk voor meer informatie over de geschilderde portretten en gebouwen op www.olstererfgoed.nl/kunstwerkdetijdmachine of scan de QR-code.

Salland1 had onlangs een interview met de kunstenares. Zie hier de gehele video

Over Salland TV

x

Check Also

Advocaten McDonald’s schutter ‘spelen met vuur’ in rechtbank

“De verdediging speelt enorm met vuur.” Dat waren de woorden van een ...