Harde wind en regenbuien kenmerkten zaterdag de laatste sloeproeiwedstrijd van 2008 tijdens de Muiden-Pampus-Muiden race. Met vier teams tussen 120 deelnemende verenigingen deed Daventre Portu uit Deventer mee. Het damesteam Idunn eindigde op de 19e plaats, terwijl team Odin het beste resultaat haalde met een 12e plaats. Teams Loki en Hel roeiden ook mee in deze korte maar zware wedstrijd.

Sloeproeiseizoen sluit in Muiden

De wedstrijd in Muiden is al jarenlang de afsluiter van het roeiseizoen. Veel teams willen hier graag aan de start komen om nog een laatste keer te strijden tegen elkaar op het water tussen Muiden en het eiland Pampus. Het was ook deze keer weer gezellig druk rondom de jachthaven aan de monding van de Vecht. Met een primeur: de zender AT5 uit Amsterdam verzorgde met diverse camera´s, reporters en een straalwagen een live uitzending van de wedstrijd. Het gevecht tegen wind en golven werd zo duidelijk in beeld gebracht, en kon door veel toeschouwers direct worden gevolgd.

Deze race heeft een bijzonder karakter, de eerste paar honderd meter gaan langs het Muiderslot over beschut water tussen de pieren door. Daarna komt een lang stuk over het Markermeer naar het eiland Pampus. Vooral met wind uit het oosten of noorden staan hier vaak steile golven, die het de sloepen erg moeilijk maakt om gang te houden. Bij het eiland aangekomen is het de kunst voor de stuurlieden om tussen de langzame sloepen door de kortste lijn te volgen. Vervolgens gaan de sloepen weer richting de haven, om in de laatste honderd meter naar de finish nog alles uit te kast te geven. Dit geheel wordt dan ´s middags nog eens herhaald!

Ondanks de relatief korte afstand worden de roeiers tot het uiterste gedreven om zo snel als mogelijk de sloep vooruit te trekken. Dit doen zij met houten riemen van 4 meter lang, die steeds maar weer tegen de wind ingeduwd moeten worden voor de volgende slag. Door de golven en het rollen van de sloepen is het vaak lastig om de riem goed in het water te krijgen, en vooral de voorste roeiers raken doorweekt door het overkomende water op de boeg. Dat dit alles zonder veel blessures kan worden doorstaan, komt door de goede training van de sporters. Sommige teams zijn tot vier keer per week op het water te vinden.

In Deventer wordt sinds 2005 geroeid in sloepen. Daventre Portu heeft inmiddels al 90 leden, en gebruikt twee eigengebouwde Kuikensloepen. Dit is een polyester sloep die met 8 roeiers wordt geroeid, en speciaal gebouwd is voor de sloeproeisport. Deze winter gaan de leden weer een nieuwe sloep bouwen, zodat volgend seizoen weer meer teams aan diverse wedstrijden kunnen deelnemen. De extra sloep geeft ook weer ruimte voor nieuwe leden. De financiering voor deze sloep is grotendeels door de leden zelf bijeen gebracht, middels een obligatiesysteem.

De komende maanden worden de Bergenvaarder en Schonenvaarder weer opgeknapt voor het volgende jaar, en wordt een derde sloep gebouwd. Vanaf maart zal er weer dagelijks worden getraind op de IJssel. De vereniging heeft nog ruimte voor nieuwe leden, en vooral mensen die willen sturen. Daarnaast is de actieve club op zoek naar nieuwe sponsoren, die in ruil voor hun steun de sloepen met begeleiding mogen gebruiken om voor hun medewerkers of contacten een leuke roeimiddag te organiseren.

Meer informatie over het roeien in sloepen en over Daventre Portu vind u op de site www.daventreportu.nl. Ook op youtube staan filmpjes over sloeproeien die een goede indruk geven van deze unieke watersport.

Over Salland TV

x

Check Also

Redding demonstraties en proefduiken open dag geslaagd voor het Borgelerbad

Zonder reddingsbrigades kunnen we niet veilig zwemmen, daarom organiseerde Reddingsbrigade Deventer en ...