Het afgesproken hervormingsprogramma van Griekenland heeft drie maanden stilgelegen en het is dus onwaarschijnlijk dat het land aan de Europees afgesproken verplichtingen kan voldoen.


EU-bronnen geven aan: Grieken hebben maanden niets gedaan

Een nieuwe schuldsanering lijkt onafwendbaar. Dat zeggen anonieme EU-functionarissen. Door de parlementsverkiezingen die twee keer werden gehouden heeft het programma ernstige vertraging opgelopen. De schulden ten opzichte van het bruto binnenlands product, dat is alles wat burgers en bedrijven in een jaar verdienen worden steeds hoger.

Griekenland heeft als doel gesteld gekregen dat de staatsschuld in 2020 maximaal 120 procent van het bbp mag zijn. Dit lijkt het land niet te gaan halen, ondanks de grote sanering eerder dit jaar. Leden van de Griekse regering hebben ook al laten doorschemeren dat het land de doelen niet gaat halen. Met de economie gaat het nog veel slechter dan gedacht, wat het hervormen bemoeilijkt.

Dinsdag arriveerde een team van de trojka van Internationaal Monetair Fonds (IMF), Europese Centrale Bank (ECB) en Europese Commissie om te kijken hoe het gaat met de opgelegde hervormingen.

Volgens de geruchten zou het IMF en zeven of acht eurolanden hun geduld met Griekenland nu hebben verloren. Maar dat wordt officieel ontkend, zij zouden een nieuwe tranche van de lening aan het land uitkeren niet zien zitten. Zonder deze nieuwe financiële injectie gaat Griekenland binnen korte tijd failliet en moet het land waarschijnlijk uit de eurozone.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...