De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op school een fietsexamen en sjezen behendig door de smalle straten. Soms is fietsen echter niet altijd een ideale optie. Je hebt haast en wil snel op je bestemming aankomen zonder helemaal bezweet te zijn. Dan maar de auto of de scooter! Maar wat dacht je van een elektrische fiets? Zo kun je blijven genieten van alle voordelen van het fietsen. In dit artikel gaan we in op de vele voordelen van elektrische fietsen.

Milieubewust alternatief

Een elektrische fiets kan een milieubewust alternatief vormen op andere vervoermiddelen, zoals de auto, de scooter of het openbaar vervoer. Ondanks dat de fiets op elektriciteit rijdt, stoot deze toch aanzienlijk minder CO2 uit dan een vervuilender alternatief. Daarnaast is het ook belangrijk om je er bewust van te zijn dat een elektrische fiets slechts uit enkele elektrische onderdelen bestaat. Ook is het zo dat de accu makkelijk te recyclen is, waardoor dit onderdeel een stuk minder schadelijk is voor het milieu.

Praktisch

Wij Nederlanders zijn een erg praktisch volk. Hoe makkelijker, hoe beter! Een elektrische fiets biedt hier een uitkomst. Je kunt namelijk lange afstanden afleggen in een kortere tijd dan je zou doen op een normale fiets. Je hebt geen last van files, hoeft je minder in te spannen en je kunt met een fiets overal komen. De voordelen stapelen elkaar op! Omdat er steeds meer mensen om deze reden een elektrische fiets kopen, wordt de Nederlandse infrastructuur hier ook op aangepast en kom je steeds meer oplaadpunten tegen.

Langer zelfstandig

Een elektrische fiets kan natuurlijk hetzelfde als een normale fiets. Het brengt je van locatie A naar locatie B. De bewegingen worden in gang gezet door dezelfde trappende bewegingen. Bij een elektrische fiets is het zo dat deze je ondersteunt bij het trappen. Dit is voor veel mensen met een lichamelijke beperking en/of ouderen erg fijn. Door de extra ondersteuning kan dit deel van de bevolkingsgroep langer zelfstandig en mobiel blijven. Zo blijven fietsvakanties of -ritjes mogelijk en kunnen deze mensen zelf naar de winkel of naar het werk zonder afhankelijk te zijn van een ander.

Gezond

Ondanks dat een elektrische fiets ondersteuning biedt bij het trappen, is een elektrische fiets vele malen gezonder dan wanneer je gebruik maakt van andere vervoersmiddelen zoals auto’s of het openbaar vervoer, waar je gewoon stil zit. Daarnaast is het goed voor je om meer tijd door te brengen in de buitenlucht. Heerlijk om even extra goed wakker te worden gemaakt door de frisse ochtendlucht voordat je het kantoor instapt!

Prijsbewuste optie

Vergeleken met een ‘normale’ fiets is een elektrische fiets een echte investering. Je kunt de ene elektrische fiets vergelijken met de ander om te zien wat bij jouw wensen past en hoe je zo goedkoop mogelijk kunt uitkomen. Wel is het zo dat E-bikes een stuk goedkoper zijn dan andere vervoersmiddelen zoals een auto of een scooter. Zo betaal je geen wegenbelasting en kun je je fiets overal kwijt zonder te betalen voor parkeergeld. Ook zijn de onderhoudskosten van een elektrische fiets een stuk lager dan voor een auto, scooter of motor!

 

Elektrische fietsen, je ziet ze steeds meer en nu weet je waarom! De fietsen zijn een milieubewust en prijsbewust alternatief op andere vervoersmiddelen. Het zijn praktische voertuigen die ervoor zorgen dat je langer zelfstandig en gezond blijft. Toch best een goed idee… Zien we jou binnenkort ook van punt A naar punt B fietsen op een E-bike? Vast wel!

Over Salland TV

x

Check Also

Kerkklokken Nicolaaskerk Heino mogen dagelijks luiden

De klok van de Nicolaaskerk in het centrum van Heino mag weer ...