Een Armeense asielzoeker heeft zelfmoord gepleegd, terwijl hij onder toezicht van de Nederlandse overheid stond in het AZC in Schalkhaar.


Asielzoeker pleegde zelfmoord nabij AZC Schalkhaar

De man had een zware psychiatrische stoornis. Toch had hij sinds zijn aankomst in Nederland, half december vorig jaar, geen psychiatrische begeleiding gekregen. Naar aanleiding van de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov, begin vorig jaar, beloofde staats-secretaris Fred Teeven dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst humaner te werk zou gaan en de ‘menselijke maat’ in het beleid centraler zou stellen.

Anderhalve week geleden pleegde de Armeen zelfmoord bij het AZC in Schalkhaar. Hij leed aan waanideeën, vertelt zijn advocaat Eva van den Hombergh. Het is volgens Van den Hombergh niet gezegd dat de suïcide voorkomen had kunnen worden.

Voordat de man naar Nederland vluchtte, had hij zijn eigen neus verbrijzeld omdat hij dacht dat de Armeense geheime diensten daarin een afluisterapparaatje hadden geïnstalleerd. Ook tijdens zijn verblijf in Nederland takelde hij zichzelf enkele malen toe, voordat hij zelfmoord pleegde.

Over Salland TV

x

Check Also

In Memoriam: Maarten Bervoets