Stijging brandincidenten Salland

In Nederland nemen de woningbranden de laatste jaren toe. Waar dit precies door komt, wordt op dit moment onderzocht door Brandweer Nederland. De toename in het aantal woningbranden is reden om te onderzoeken wat cijfers zeggen over het aantal brandincidenten in Salland.

Elke maand publiceert het Nederlands instituut Publieke Veiligheid (NIPV) de Kerncijfers Incidenten. Dit gebeurt op verzoek van de veiligheidsregio’s. Aan de hand van de data uit het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) van de brandweer, worden de aantallen berekend.

Incidenten Nederland
In Nederland hebben er 2022 in totaal 153.872 incidenten plaatsgevonden. Dit zijn niet alleen brandmeldingen, maar alle incidenten waarbij de brandweercentralist van de meldkamer een brandweereenheid heeft gealarmeerd. Dit kan zowel met of zonder spoed zijn geweest. Ook incidenten waarbij een brandweereenheid niet ter plaatste is geweest, zijn meegenomen. Van het aantal incidenten hierboven, is in 49.025 gevallen de brandweer uitgerukt. Dit zijn incidenten waarbij het primair om brand ging of waarbij een explosie heeft plaatsgevonden met brand als overheersend effect. Er is in de cijfers een duidelijke stijging te zien. In 2018 rukte de brandweer namelijk 40.640 keer uit. Sinds dat jaar, naast een hele lichte daling in 2021, heeft er elk jaar een stijging plaatsgevonden.

Raalte
In Raalte spreken we helaas ook van een stijging op het gebied van totale brandincidenten, maar groot is die niet. In 2018 vonden er 56 incidenten plaats. In 2019 waren dit er 52. In het jaar 2020 was er stijging van 2 brandincidenten en in 2021 steeg dit met nog een één incident. Cijfers van vorig jaar maken duidelijk dat er 58 brandincidenten hebben plaatsgevonden. Tot op heden hebben er vooralsnog 34 plaatsgevonden.

Olst-Wijhe
In gemeente Olst-Wijhe schommelen de cijfers nogal. De cijfers van het NIPV laten zien dat er 39 brandincidenten hebben plaatsgevonden in 2018. Het jaar daarna 33. Van 35 in 2020 daalt het naar 29 in 2021. Vorig jaar was er bijna zelfs een verdubbeling. Toen schoot de grafiek omhoog naar 50. In Olst-Wijhe staat de teller dit jaar voorlopig nog op 19.

Deventer
Vanwege het hogere inwonersaantal in Deventer dan in Raalte en Olst-Wijhe, is te verwachten dat er in Deventer meer incidenten zouden hebben plaatsgevonden. Met 283 brandincidenten in 2018 en 247 in 2020 wordt deze verwachting bevestigd. In zowel 2019 als 2021 lagen de getallen net iets lager. De getallen van vorig jaar geven met 307 brandincidenten weer een stijging aan. Het totaal aantal brandincidenten staat dit jaar in Deventer op dit moment op 150.

Over Salland TV

x

Check Also

Kaveluitgifte fase 2 nieuwbouwplan Franciscushof Zuid in Raalte van start

De gemeente Raalte geeft opnieuw kavels uit in nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. In ...