Stagevergoeding voor mbo niet verplicht, wel erg wenselijk

Een stagevergoeding, de een krijgt deze wel, de andere niet. Het is op dit moment niet verplicht om als werkgever een stagevergoeding te geven aan mbo’ers. Daarentegen mag het wel, en de werkgever bepaalt zelf de hoogte van het bedrag Minister Dijkgraaf zou wél graag een verplichte stagevergoeding willen zien.

Dit doet hij door middel van het ‘Stagepact mbo’, waarmee er onder andere een passende stagevergoeding moet komen, er voldoende stages moeten komen en dat stagediscriminatie uitgebannen wordt.

Ongelijkheden
Het verschil in stagevergoeding vinden leerlingen niet eerlijk, de één krijgt 600 euro en de ander juist helemaal niks. “Er moet een een minimum en maximum zijn, zodat de verschillen niet zo groot zijn, wel zo eerlijk,” vindt een mbo-student van ROC Aventus Deventer. Ook voor bedrijven die het bijvoorbeeld nog niet zo breed hebben is het nadelig, omdat zei vaak een hoge stagesubsidie niet kunnen financieren. Zo kan het lastig zijn voor bedrijven om aan stagiairs te komen, terwijl deze bedrijven vaak juist stagiairs kunnen gebruiken.

Tekort aan mbo-studenten
Geen vergoeding krijgen is voor mbo-stagiairs soms om niet te beginnen aan de opleiding. Er is een flinke afname gezien in aantallen dat voor een mbo-opleiding kiest. Volgens onderzoekers heeft de afname te maken met een imagoprobleem, maar Minister Dijkgraaf wil dus met onder meer het ‘stagepact mbo’, daar iets aan doen.

 

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Advocaten McDonald’s schutter ‘spelen met vuur’ in rechtbank

“De verdediging speelt enorm met vuur.” Dat waren de woorden van een ...