Prostest Picknick DeventerWint ondanks regen groot succes!

Op 2de Pinksterdag lieten de inwoners van Deventer en omstreken met een protestpicknick weten tegen de komst van 9 enorme windturbines vlakbij bewoning en bijzondere natuur te zijn. Stichting DeventerWint organiseerde deze picknick om het protest en de zorgen rondom de voorgenomen plannen van de Gemeente Deventer een stem te geven. Het signaal was overduidelijk: ondanks de regen trokken mensen er massaal op uit!

Meer dan 150 mensen vonden gedurende de 2 uur dat de picknick duurde de weg naar de Schipbeek achter Helios, tussen de 2 geplande focusgebieden 3 e 13 in. Deze plek was bewust gekozen door de organisatie, omdat daar duidelijk zichtbaar is wat de komst van de 9 enorme windturbines met de omgeving doet. Dit werd ook nog in beeld gebracht d.m.v. 2 grote visualisaties waarop het nieuwe v.d. Valk hotel met z’n 40 meter een dwerg lijkt naast de enorme turbines van 225 meter die er volgens Gemeente zouden moeten komen. De zorgen over de effecten op mens en dier werden verder duidelijk uitgewerkt op een aantal informatieborden. Rondom deze borden en op de diverse picknickkleedjes en – stoelen werden deze zorgen veelvuldig besproken en gedeeld.

Niet alleen wijkbewoners:
Bewoners uit Epse, de Bannink, Bathmen en diverse wijken in Deventer waren aanwezig. Logisch, meent de organisatie: deze plannen treffen niet alleen de inwoners van Colmschate-Zuid. De slagschaduw zal tot in de Vijfhoek reiken. Geluid en trillingen kunnen zeker tot 10x de masthoogte, in het geval van de geplande turbines dus in een straal van 1,5 km, tot slapeloze nachten en gezondheidsklachten leiden. Deze afstand wordt dan ook niet voor niets door experts als minimale afstand aangegeven en door diverse andere EU-landen als norm gehanteerd.

DeventerWint strijd dan ook niet alleen tegen de voorgenomen komst op huidige focuslocaties, maar maakt zich hard tegen de komst van industriële windturbines op korte afstand van ALLE bewoning en bijzondere natuur.
Ook ’t Bramelt was vertegenwoordigt. Bij de plaatsing van de vorige, kleinere windturbines heeft deze wijk zich succesvol verzet tegen de plaatsing van de derde molen vlakbij hun woningen. Nu zijn er plannen om op diezelfde plek alsnog 4, veel grotere, windturbines te plaatsen. Bewoners van landgoed de Bannink maken zich ook grote zorgen om de effecten van de plannen van de Gemeente. 5 van de 9 turbines staan gepland tegen de rand van dit bijzondere natuurgebied.

Inspreken bij de gemeenteraad en expertsessie
Tijdens de Protest Picknick was niet alleen de mogelijkheid aanwezig ter plekke de petitie te tekenen, maar werden de mensen ook gewezen op de mogelijkheid hun zorgen te delen met de gemeenteraad. Op 2 en 9 juni zijn inspreekavonden gepland. Voor deze avonden kunnen mensen zich bij de gemeente aanmelden. Mensen die hun zorgen willen uiten, kunnen op 1 van die avonden de gemeenteraad toespreken. Dit is het moment om als inwoners massaal je mening te kunnen geven. Ook zal er nog een expertsessie georganiseerd door de gemeente en DeventerWint op 7 juni, waar publiek zich digitaal bij kan aansluiten. Meer informatie zal via Facebook en de website deventerwint.nl worden gedeeld.

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...