Als u als kiezer dacht dat met een coalitie tussen Gemeentebelang (GB), D66, PvdA en CDA een andere politieke wind ging waaien in Deventer dan komt u bedrogen uit.Politieke uitruil begonnen: CDA en Gemeentebelang draaien en steunen DRTV

Dat voorproefje kregen we woensdagavond toen er een raadstafel gesprek “oude politieke markt” stond geagendeerd over de bespreking van de nieuwste plannen van de lokale omroep DRTV in Deventer. Waar al jaren over gesproken wordt en waar CDA en GB zeer kritische geluiden lieten horen over staatstelevisie, belangenverstrengeling en de matige kwaliteit en laag bereik waren die bezwaren woensdagavond plots verdwenen.

Het getuigt van een slappe onnodige uitruil van het politieke speeltje van D66 en PvdA, het stokpaardje DRTV. Lars Wuijster (VVD) verweet Henk Groothuis (CDA) dat hij onlangs in de Stentor stelde: “het lijkt dat de bibliotheekdirecteur de omroep gaat leiden, ik ben tegen verstrengeling tussen DRTV en bieb, ik zie in het plan geen aandacht voor verbetering en kwaliteit, en er luistert en kijkt niet voor niets bijna niemand”. Dat laatste is ook al eerder opgemerkt door andere partijen.  De quote in de krant waren loze woorden van CDA die wel mee wil doen in de coalitie. Het zegt bovendien ook veel over hoe het er aan toe gaat in de lokale politieke onderhandeling.

Ook Bert Kleine Schaars (Deventer Belang) had er geen goed woord voor over: “Er zou iets nieuws komen, dit is een flinterdun plan, geen zekerheid, alleen maar aannames, wanneer komt de volgende subsidieaanvraag voor nieuwe apparatuur voor de omroep?

Ook Eugene Kelder (SP) was kritisch, hij vroeg welke lessen DRTV had geleerd en waarom de al afgesloten contracten van het mediahuis niet zijn gepresenteerd aan de raad. DRTV interim directeur Ikink liet het gelaten over zich heen komen en omzeilde vragen met vage antwoorden. De omroep wil nu samenwerken met lokale omroepen in Apeldoorn, Zutphen, Brummen en Voorst, maar hoe precies dat is nu nog onduidelijk.

De hele gang van zaken geeft maar weer eens fijntjes aan hoe onbetrouwbaar de lokale politiek is, zelfs als het gaat om het uitbetalen van het restant aan subsidie van 104.000 euro per jaar, voor een lokale omroep die al jaren aanmoddert. Alles is mogelijk in ruil voor het draaien aan de bestuurlijke knoppen van de gemeente Deventer.

Het beloven spannende tijden te worden met de mogelijke coalitie. Hoe ziet bijvoorbeeld straks de toekomst voor het nieuwe filmtheater er uit, gaan PvdA en D66 dit ook uitruilen met GB en CDA? Wethouder Heys (D66) stelde dat de raad subsidieverstrekking altijd kan agenderen. Wellicht bij de Voorjaarsnota? De gemeente hoeft DRTV formeel 1,30 euro per huishouden te betalen.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...