De provincie Noord-Brabant mag geen besluit nemen over de verkoop van energiebedrijf Essent aan het Duitse RWE voordat de splitsingsplannen van Essent zijn goedgekeurd.


Minister wil geen besluit over verkoop Essent

Dat zei minster van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) donderdagavond tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer. De bewindsvrouw komt hiermee tegemoet aan de wens van een ruime Kamermeerderheid. Van der Hoeven zal dit standpunt vrijdagochtend overbrengen aan de grootste aandeelhouder de provincie Noord-Brabant. De Provinciale Staten van Noord-Brabant debatteren dan opnieuw over de overname van Essent. “Ik doe dat voor negen uur, voor het begin van de vergadering.”

Van der Hoeven moet uiterlijk 26 mei een besluit nemen over de plannen om Essent te splitsen in een commercieel productiebedrijf en een publiek netwerkbedrijf. Dat is een voorwaarde om het bedrijf te kunnen verkopen aan RWE. Volgens Kamer en minister kan er nu nog geen goed besluit worden genomen over de verkoop, omdat het splitsingsplan van invloed is op de prijs van Essent. “Zorg dat je eerst je splitsingsplan goedgekeurd krijgt voordat je verder gaat”, gaf Van der Hoeven de aandeelhouders alvast mee.

Van der Hoeven liet doorschemeren dat er nog geen overeenstemming is over het splitsingsplan.
Onlangs stemde de provincie nog tegen de verkoop. Als deze provincie er net mee instemt, kets de verkoop af. Het provinciebestuur legt het besluit tot verkoop vrijdag opnieuw voor aan de provinciale volksvertegenwoordiging, omdat de situatie zou zijn gewijzigd. Deze week sloten RWE en Essent een overeenkomst waarin afspraken zijn gemaakt over de productie van duurzame energie.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...