Het Sallands schaart zich tussen de meest populaire dialecten en streektalen van Nederland

Het online talenplatform Preply heeft onlangs een ranglijst uitgebracht van de meest beluisterde liedjes in streektaal of dialect. In deze top 40 is het Sallands welgeteld vier keer terug te vinden, met zelfs een nummer in de top 10.

Om het voor de Sallanders nog net wat mooier te maken: de Sallandse streektaal staat met alle vier de nummers in de top 20! Op plek tien van de lijst staat het het nummer ‘Annie uut de bochte’ van de Bökkers. Dit is het meest beluisterde nummer wat gezongen is in het Sallands. Deze band is daarnaast ook op plek 15, 18 en 20 te vinden met de nummers ‘Baat het niet dan schaadt het niet’, ‘Iedereen hef een reden’ en ‘Hou van mij’.

Wie zijn de Bökkers?
Bökkers is een vijfledige rockband uit Salland die in 2010 begon als coverband van de Achterhoekse groep Normaal. Dit deden ze onder de naam: Bökkers Dut Normaal. Een aantal jaren later begon de band een eigen repertoire te ontwikkelen met nummers in het Sallands.

De Sallandse band speelt onder leiding van Hendrik Jan Bökkers. Hendrik Jan en Jim Zwinselman bespelen beide de gitaar, Bart Petter speelt op de bas, Stef Hoekjen zit achter de drums en Jeroen Sweers staat achter de toetsen.

Bekendste ‘in dialect gezongen’ nummer
De Achterhoekse band Normaal staat met een ruime aftstand bovenaan de top 40 met het nummer ‘Oerend Hard’ als het populairste nummer gezongen in een Nederlandse streektaal of dialect. Dit nummer is op Spotify al bijna vijftien miljoen keer afgespeeld. De runner-up van de top 40 is Twarres met het nummer Wêr bisto. Dit Friese nummer is ruim 12 miljoen keer gestreamd. Rowwen Heze maakt de top drie compleet met het nummer Bestel Mar. Dit Limburgse nummer is ruim 10 miljoen keer beluisterd.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...