Er komt geen referendum over het nieuwe stadskantoor met bibliotheek.


Geen referendum over nieuw stadskantoor in Deventer

De bevolking van Deventer zal zich dus niet kunnen uitspreken of de bouw van een nieuw stadskantoor met bibliotheek nou wel of niet door moet gaan. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft woensdagavond het initiatief daarvoor afgewezen.Van de raadsleden stemden elf vóór het houden van een raadgevend referendum, 22 waren tegen. In de binnenstad moet een koepelvormig gebouw komen waar 670 ambtenaren zullen werken. De gemeenteraad stemde wel in met een onafhankelijk onderzoek naar de kosten van dat gebouw.

Voor een meerderheid van de gemeenteraad komt het voorstel voor een referendum van de actiegroepen die strijden tegen het nieuwe stadskantoor te laat. De bevolking is al veelvuldig betrokken bij de gang van zaken, bijvoorbeeld bij de keuze van het Grote Kerkhof als locatie. Daarna is er ook betrokkenheid geweest bij het besluit over een ontwerp voor de nieuwbouw.Het is nu nog wachten op de rapportage over de juistheid van de financiën voor het bouwen van het nieuwe stadskantoor. De besluitvorming staat voorlopig even op pauze tot 13 mei. Dan is namelijk de eerstvolgende politieke markt waar gesproken gaat worden over het nog te ontvangen rapport over de financiën. Dat rapport gaat overigens rechtstreeks naar de gemeenteraad, zonder de tussenkomst van het college.

Zeshonderd inwoners van de stad ondertekenden eerder een verzoek tot het houden van een raadgevend referendum. De Actiegroep Stop Nieuwbouw Stadskantoor ageert samen met 6 andere actiegroepen tegen het ruim 67 miljoen euro kostende nieuwe pand waarin het stadskantoor en een bibliotheek gevestigd moeten worden. De inwoners vrezen een blijvende aantasting van de middeleeuwse stadskern.

Over Salland TV

x

Check Also

Lokale omroepen gaan over op digitale radio

Bron: NLPO Eind 2024 zullen alle lokale publieke omroepen in Nederland te ...