Dorp Olst in touw voor de Sinterklaas Inspectie Dienst

In Olst is door Sinterklaas vanaf 14 november de Sinterklaas Inspectie Dienst (S.I.D.) ingeschakeld zodat Sint en zijn Pieten veilig en snel alle kinderen daar kunnen bezoeken. Mia Maatregel en Cora Noodgeval van de S.I.D. leggen met hun dagelijkse Sinterklaasvlogs alle kinderen, ouders, opa’s en oma’s, maar ook winkels en scholen in Olst uit wat de regels zijn van het Pieten Beveiligings Plan (P.B.P.).

De beide ietwat vreemd uitgedoste dames, helemaal ingepakt in speciale veiligheidskleding rijden kris kras in hun pick-up door het dorp en onderzoeken of iedereen zich wel aan de regels houdt. Bijvoorbeeld: zetten kinderen wel handgel bij hun schoen en zorgen ze voor een getapete route door hun huis? Kan Piet wel veilig naar binnen?

Het Pieten Beveiligings Plan bestaat uit vijf regels. Ook alle winkeliers in Olst beginnen deze te begrijpen en voeren de regels nu uit: ze zijn Pietenproof! Als bewijs hangt het affiche van de Sinterklaas Inspectie Dienst achter het raam. En, ze delen de regels ook zelf graag uit!
Er wordt een oproep gedaan ook thuis het P.B.P. toe te passen en filmpjes op te sturen. De Olster gemeenschap wordt er steeds meer bij betrokken. In Olster huizen wordt gezongen en muziek gemaakt, er worden schoenen gezet met verpakte zakjes voer voor het paard, pijlen en bordjes geplaatst met aanwijzingen voor Piet.

Sinterklaas houdt de vinger aan de pols: want hoe weten zijn Pieten nu welke huizen in Olst veilig zijn om te bezoeken. Er wordt een oplossing bedacht: alle veilige huizen steken een bezem in de houder van de vlaggenstok of een bezem op de kop in de tuin! En natuurlijk moet iedereen dat weten. Dus, straten worden geïnspecteerd! De burgemeester spreekt de inwoners toe. De plaatselijke winkelier kan de bezems niet aanslepen!

Mia en Cora hebben een eigen herkenningsliedje: muziekverenigingen krijgen een muzikale opdracht een eigen versie van het liedje te maken en te filmen, om te bundelen en te vertonen in de vlogs van de Sinterklaas Inspectie Dienst.

Op deze manier doen steeds meer Olster bewoners en kinderen mee om deze Sinterklaas in Olst overgetelijk en veilig te maken!
Cora en Mia zijn via hun vlogs tot 5 december te volgen op Facebook, Instagram (zoekterm: sinterklaas inspectie dienst) of op de website www.sinterklaasinspectiedienst.nl.

Dit project is een samenwerking van Theateratelier ToiToiToi en Videogroep Olst-Wijhe, beide te Olst.

 

Over Salland TV

x

Check Also

Middeleeuwse gebouwen ontdekt in bodem Veldegge-Noord

Er zijn middeleeuwse resten aangetroffen in Heeten. Daar vinden opgravingen plaats ter ...