Op zoek naar de Sallandse vlag!

De vlag kan bijna uit! Het einde van de corona-crisis lijkt in zicht en we hebben zin in het terras en die gezellige tentfeesten. Maar welke vlag? Wie zoekt op internet kan niet 1 ‘echte’ Sallandse vlag vinden. Lauk Bouwhuis schreef er al eens over en bij Doorpakken Salland kwamen meerdere aanvragen binnen. Ook Raalter Burgemeester Dadema ziet een vlag wel zitten, om uiting te geven aan onze gedeelde trots. Doorpakken Salland en Salland Marketing bundelen krachten en schrijven een wedstrijd: ontwerp de Sallandse vlag! Iedere Sallander wordt hierbij opgeroepen om mee te doen.

Iedereen kan meedoen en een vlag ontwerpen voor Salland. Dat kan digitaal, het mag getekend op papier, geschilderd, geknutseld. “Wij willen graag weten welke kleuren onze regio symboliseren, welke vormen en hoe dat past in een vlag. Iedere Sallander heeft daar vast een mening over. Wij willen die graag horen en zien,” vertellen Rik Smienk van Salland Marketing en Barbara Jansen van Doorpakken Salland. Een creatieve oproep dus voor alle inwoners van de gemeente Raalte, Olst-Wijhe, Deventer, Rijssen-Holten en Hellendoorn. 23 juli is de sluitingsdatum. Er is een onafhankelijke beoordelingscommissie, van mensen uit verschillende (buurt)dorpen, die de mooiste vlag kiest. “Misschien hangt jouw vlag binnenkort aan vele gevels in Salland.”

Prijs: meer dan eeuwige roem
Rik: “De winnaar geniet eeuwige roem. Bovendien mag hij of zij een wens doen die wij gaan realiseren. Het moet wel gelinkt zijn aan Salland, bijvoorbeeld een nachtje slapen in de regio, een heerlijk diner of een dagje weg. Ons budget is maximaal € 500,- en we gaan dat organiseren met behulp van ons netwerk. Dezelfde gedachte als de vlag dus: van, voor en door Sallanders.”

Laat je vlag Sallands spreken
Iedereen die een ontwerp indient wordt gevraagd een korte onderbouwing op te schrijven. Welke kleuren moet de vlag volgens jou krijgen en waarom? Welke vormen? Barbara en Rik: “In het Sallandse land zijn we verbonden met tradities, met verhalen en met elkaar. We zijn er trots op dat we gewoon hier heel gewoon vinden. We houden van gezelligheid en losjes. De hoofdrol? Die spelen we op onze eigen beroemde feesten. We wonen tussen de IJssel en de Heuvelrug. Wist je dat Salland rond 1300 voornamelijk uit moeras bestond? Water is nog steeds bepalend in ons landschap. Je slingert hier langs het water nog door de ongerepte natuur naar levendig landgoed, van gemoedelijk dorp naar Hanzestad Deventer. Hartelijk hart van het oosten, land van doeners en streek van tijd voor elkaar. Ontwerp daar maar eens een vlag voor.”

Bij Doorpakken Salland is onderzoek naar de vlag gedaan
Barbara: “De conclusie van ons onderzoek was dat Salland Marketing een eigen vlag heeft die op toeristische plaatsen zoals campings hangt. En het Waterschap lang geleden hun wapen op een vlag vertoonde. Die vlag wordt overigens niet meer gebruikt. Eigenlijk bestaat er dus geen vlag die Salland symboliseert en echt van ons Sallanders is. Het is dus de hoogste tijd om daar verandering in te brengen, daarom slaan wij de handen ineen en organiseren we deze wedstrijd.”

Doe mee!
Maak een ontwerp voor een rechthoekige vlag wordt, net zoals de Nederlandse vlag (100 x 150 cm) die aan een gevel hangt (verhouding 3:2). Stuur jouw ontwerp plus je naam, emailadres en telefoonnummer in
via de mail naar info@sallandsevlag.nl of per post naar:
Vlaggenwedstrijd, Boeierstraat 10, 8102 HS Raalte. Doe dit voor 23 juli 2021 inclusief een
onderbouwing (waarom welke kleuren en vormen etc.). “We kijken er naar
uit!”

Over Salland TV

x

Check Also

Zweten bij obstacle run tijdens het Sportfestival Olst

Zaterdag 8 juni kunnen sportievelingen zich weer naar hartenlust in het zweet ...