Nachtclubs zijn het zat, willen volgende week veilig open

Nachtclubs in heel Nederland openen op zaterdag 12 februari hun deuren. “En niet voor één nacht, maar gewoon weer elke nacht”, zegt een woordvoerder van de actie ‘De nacht staat op‘ op Instagram. “Iedereen verdient de nacht om zichzelf te leren kennen of te zijn. Wie dat niet inziet, zit te slapen. Daarom staat de nacht op om de overheid en iedereen weer wakker te schudden.”

De clubs en discotheken die achter de actie zitten, voeren campagne tegen de sluitingstijd van 22.00 uur die het kabinet nog altijd verplicht stelt. Alleen al in Amsterdam doen zeker 24 nachtclubs mee, maar ook clubs uit Rotterdam, Utrecht, Haarlem en Groningen hebben zich aangesloten.

“Onze onvrede is tot een kookpunt gekomen na de laatste persconferentie, waarin we wederom helemaal niet genoemd zijn en ons geen enkel perspectief is geboden”, zei Pieter de Kroon van de Amsterdamse Chicago Social Club tegen NPO 3FM. “Toen zijn clubeigenaren bij elkaar gekomen om te kijken wat we moesten doen. Dit schiet niet op zo.”

Veilig open

De clubs en discotheken voeren aan dat het gemis van het nachtleven en de nachtcultuur steeds groter wordt en dat de impact daarvan zwaar wordt onderschat. De doelgroep zoekt zijn heil in onveilige huisfeestjes en illegale feesten. De clubs achter ‘De nacht staat op’ denken dat ze een veilig alternatief zijn. Zij vragen om een coronatoegangsbewijs en hebben goede afzuiginstallaties.

De actie is ook een poging om gehoord te worden. “We willen natuurlijk om de tafel. Om te kijken of dit de goede manier is om open te gaan. We hebben dat telkens aangeboden, maar het is nooit gebeurd. Nu hopen we dat op deze manier maar te creëren.”

Maandag gaat de sector in overleg met het ministerie van Economische Zaken. De Kroon wil de ambtenaren duidelijk maken wat er ‘s nachts allemaal in een nachtclub gebeurt. “Het belangrijkste dat wij naar voren willen brengen is dat onze doelgroep, de jongeren, er mentaal helemaal doorheen zit.”

Het ministerie neemt de input mee naar de besluitvorming in het kabinet, zei een woordvoerder tegen persbureau ANP.

Zwaar getroffen

In juni vorig jaar mochten de clubs en discotheken voor het eerst sinds het begin van de corona-uitbraak weer open. Bezoekers moesten wel een coronatoegangsbewijs laten zien. Op meerdere plaatsen stonden lange rijen van mensen die eindelijk weer het nachtleven in wilden duiken.

Begin juli begon het aantal coronabesmettingen plots weer te stijgen, vooral onder 20- tot 29-jarigen. Veel besmettingen waren opgelopen in de horeca en op feestjes, bleek uit bron- en contactonderzoek. Vanaf 10 juli moesten de discotheken en nachtclubs weer dicht.

Eind september mochten ze ‘s avonds van 19.00 tot 00.00 uur weer open, maar begin november volgde weer een nieuwe lockdown. En dat bleef zo, ook toen eind vorige maand de rest van de horeca en cultuursector weer open mocht: van 05.00 uur tot 22.00 uur, maar tot verdriet van de discotheken en clubs niet tussen 22.00 uur en 05.00 uur.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Nieuwe serie “Wij zijn Nedersaksen” op RTV Oost

Mooie ontmoetingen in de provincie over taal, cultuur en geschiedenis van Overijssel ...