Waarschijnlijke verwisseling voorkeursstemmen stembureaus Raalte

In de gemeente Raalte zijn bij twee stembureaus de voorkeursstemmen voor de heer Terlouw, nr. 49 op de lijst voor D66, waarschijnlijk toegekend aan een andere kandidaat (nr. 50 op diezelfde lijst). Deze conclusie trekt burgemeester Martijn Dadema nadat hij onderzoek heeft laten doen naar de stemopneming in de betreffende stembureaus. Dit naar aanleiding van vragen van de heer Terlouw.

Vraag van D66: Na het bekendmaken van de uitslag per kandidaat, per stembureau, bleek dat de heer Terlouw in twee stembureaus geen voorkeursstemmen had gekregen. Wel had de kandidaat die na hem op de lijst stond in beide stembureaus voorkeursstemmen gekregen. Deze uitslag wekte verbazing bij de fractie van D66. Vooral toen bleek dat diverse inwoners bij D66 meldden dat zij in die stembureaus op de heer Terlouw hadden gestemd. De fractie van D66 heeft dit bij de burgemeester gemeld en verzocht dit te onderzoeken.

Hertellen niet mogelijk: De gemeente heeft daarop advies gevraagd aan de Kiesraad. Uit dat advies blijkt dat de stembiljetten niet opnieuw bekeken mogen worden. Uit een klad-tellijst van één stembureau (deze worden normaal gesproken vernietigd als het proces-verbaal is nagekeken) bleek dat daar inderdaad de 20 stemmen op de heer Terlouw waren uitgebracht. Dat aantal is dus in het proces-verbaal bij de verkeerde kandidaat gezet. Van het andere stembureau was de klad-tellijst vernietigd waardoor niet meer vast te stellen is of in dat stembureau eenzelfde verwisseling is gemaakt. Gezien het beeld in alle andere stembureaus is dat wel waarschijnlijk.

Menselijke fouten: Burgemeester Dadema: ‘Ik vind het heel vervelend dat deze verwisseling heeft plaatsgevonden. Onze inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat het proces rondom verkiezingen zorgvuldig gebeurt. Om dit in de toekomst nog meer te waarborgen, zetten we een extra persoon per stembureau in die samen met de voorzitter het proces-verbaal van de stemopneming invult. Neemt niet weg dat zolang het tellen van de stemmen analoog gebeurt, de kans op dit soort menselijke fouten aanwezig blijft.’ De fouten bij het toekennen van de voorkeursstemmen hebben geen invloed op de totale uitslag voor D66. Met de extra (maximaal 30) voorkeursstemmen had de heer Terlouw de kiesdeler voor een voorkeurszetel in de Tweede Kamer ook niet gehaald.

Over Salland TV

3 Reacties

  1. I like this post, enjoyed this one regards for putting up. “I never let schooling interfere with my education.” by Mark Twain.

  2. There is noticeably a bunch to know about this. I assume you made various nice points in features also.

  3. This web site is really a walk-through for all of the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...