Wie wint een boerderij voor twee jaar?

Vanaf deze week kan iedereen op www.buitenkansen.nu stemmen op het beste idee voor een nieuwe invulling van een boerderij aan de Spijkerweg 1 in Stegeren, gemeente Ommen. Stemmen kan tot 1 mei. Op 17 mei maakt de jury van de provincie Overijssel de winnaar bekend. De winnaar krijgt, als nieuwe bewoner, de sleutel van de boerderij voor 2 jaar. Het is uniek dat Overijssel voor twee jaar een boerderij ‘weggeeft’ om het winnende idee te laten uitwerken. Daarna heeft de winnaar het eerste recht van koop op de boerderij.

De vijf finalisten
Naast de drie finalisten van het project Buitenkansen heeft de jury via zogenaamde wildcards nog twee teams aan de finale toegevoegd. Aquaponics is het enige agro&food-initiatief. De initiatiefnemers experimenteren nu al op kleine schaal met de combinatie van een vis- en groentekwekerij in één en zien dit als een mooie kans om verder te professionaliseren. De Groene IJsselvallei wil 200 jaar terug in de tijd met een educatief project rond het vroegere leven en werken op de boerderij. De Kiem stelt een maatschappelijk concept voor waarin jong en oud met en van elkaar leren. De Oase koppelt een ander maatschappelijk vraagstuk in haar plan: het verminderen van depressies en burn-outs. En The Barn heeft een recreatieconcept met luxe faciliteiten waarbij de mens weer dichter bij de natuur komt.

VAB-athon
Met de VAB-athon, een ideeënmarathon voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing, trapte de provincie Overijssel op 9 en 10 maart het innovatieve project Buitenkansen af. Meer dan 50 teams streden voor een plek in de finale. Gedeputeerde Monique van Haaf: “De enorme toeloop en aandacht voor de VAB-athon zijn hoopgevend voor de toekomst van leegstaande boerderijen. Nieuwe functies voor deze boerderijen zijn hard nodig. Alleen op die manier houden we het buitengebied aantrekkelijk en leefbaar”. Alleen al in Overijssel is de verwachting dat tot 2030 maar liefst 3.000 boerderijen leegkomen. Dat is een derde van het totaal.

Over Salland TV

x

Check Also

Koninklijke Onderscheiding voor Wim Holterman uit Raalte

Burgemeester Rob Zuidema heeft zaterdagmiddag 15 juni tijdens de Korbeld Rohda Dag ...