Vijf organisaties ondertekenen samenwerkingsverband om Overijsselse erfgoedsector te versterken

Vijf organisaties uit Overijssel slaan de handen ineen om vrijwilligersorganisaties in het erfgoedveld te ondersteunen. Het gaat om de Overijsselacademie, Landschap Overijssel, De Museumfabriek, Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en Het Oversticht. Ze doen dit in opdracht van de Provincie Overijssel.

De ondersteuning bieden ze via een gloednieuw Erfgoedplatform (https://www.erfgoedplatformoverijssel.nl). Dit is een digitale omgeving waar kleine musea, historische verenigingen, taalorganisaties en andere erfgoedinstellingen terecht kunnen. Het Erfgoedplatform is een omgeving waar vrijwilligersorganisaties elkaar kunnen vinden, een kennisbank kunnen raadplegen of zich kunnen opgeven voor cursussen en workshops op het gebied van collectiebeheer, presentatie, educatie en vrijwilligersmanagement.

De partners van de samenwerkingsovereenkomst Erfgoedplatform Overijssel gaan samen aan de slag om de erfgoedorganisaties in Overijssel te inspireren, versterken en te ondersteunen waar nodig. Vincent Robijn, directeur Overijsselacademie en initiatiefnemer, zegt daarover: “We geloven erin dat erfgoed de samenleving verrijkt en positief kan bijdragen aan het oplossen van actuele maatschappelijke vraagstukken. Anders dan in veel andere provincies kent Overijssel geen centraal Erfgoedhuis dat zich richt op de ondersteuning van vrijwilligersorganisaties en kleinere instellingen. De samenwerking tussen deze vijf partners binnen het Erfgoedplatform is hopelijk de eerste stap naar een bredere ondersteuningsstructuur.”

Het samenwerkingsverband is officieel ondertekend tijdens de Erfgoeddag op 8 oktober van Collectie Overijssel (de nieuwe naam van Historisch Centrum Overijssel) en Overijsselacademie. De bedoeling van het samenwerkingsverband is om bijzondere collecties, verhalen, erfgoedgemeenschappen, landgoederen, historische landschappen en monumenten te behouden.

 

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...