DEVENTER - Woensdagavond is in een Politieke Markt sessie weer gesproken over de bouw van een nieuw stadskantoor in de stad. Dat moet komen op dezelfde plek als het oude stadskantoor.


Veel vragen onbeantwoord voor lening van 55 miljoen

Voor de bouw moet de gemeente geld lenen, 55 miljoen en daar zat hem woensdagavond de kneep. De manier om aan dat geld te komen daar ging het over. Het college, in de persoon van wethouder Ahne (D66) legde de keuze van een swap financiering voor. Een soort van renteruil waarbij renterisico aan de betaalkant beperkt kan worden. Maar er is op dit moment maar één bank, de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) die de 55 miljoen aan de gemeente wil lenen.

En daar zit de kneep, in het treasurystatuut, een afspraak die gemaakt is met betrekking tot financieel risicobeheer in de gemeente Deventer staat dat er meerdere banken een offerte moeten aanbieden. Het statuut beschermt de gemeentelijke vermogens- en rente-resultaten door het beheersen van financiële risico’s zoals renterisico’s, koersrisico’s, kredietrisico’s en liquiditeitsrisico’s. Ahne gaf aan dat volgens deze afspraak er zonder overleg wel een swap financiering (derivaat) ingezet mag worden. De politieke partijen willen meer informatie en voorbeelden uit andere gemeentes, en die zijn er volgens Ahne.  

De partijen willen onder andere de mogelijkheid onderzocht zien van  variaties in swap leningen, praktijkvoorbeelden, risico-inzicht en een prognose van de kans van slagen. Er was ook veel kritiek op het rapport over de swap van Deloitte. Die is gemaakt door een dochterbedrijf, hoe onafhankelijk is dat nu? Heeft de Deventer ambtenarij wel voldoende kennis van een swap? Wat kost beëindiging van een swap, wat als deze bank omvalt? Veel vragen en heel weinig antwoorden, dat was het woensdagavond. Wordt vervolgd maar weer.

Over Salland TV

x

Check Also

Stöppelhaene gaat in 2024 voor meer sfeer en beleving

RAALTE – Wie aankomende editie van Stöppelhaene het terrein op loopt, zal ...