Hendrik Jan Bökkers en Natalie Schaap winnaars Cultuurprijzen Overijssel 2022

Hendrik Jan Bökkers (1977), popmuzikant en ambassadeur van het Nedersaksisch, krijgt de Cultuurprijs Overijssel 2022. De prijs wordt hem toegekend omdat hij al ruim 20 jaar een popmuzikant van buitengewone en inspirerende kwaliteit is. Sinds 2007 is hij de frontman van zijn eigen band, Bökkers. Daarnaast is Hendrik Jan hét boegbeeld van de streektaal in Overijssel, hij zet zich met hart en ziel in voor de cultuur van de taal van het Nedersaksisch.   

Hendrik Jan Bökkers is al meer dan 20 jaar actief als rockmuzikant, arrangeur, bandleider en tekstschrijver. Op onvermoeibare wijze speelt hij met zijn band rock met blues op tal van podia in de regio, als ver daarbuiten. In de TOP2000 van 2021 staat Bökkers met twee nummers.  
Hendrik Jan Bökkers promoot en stimuleert de Nedersaksische taal en cultuur ook buiten zijn muziek. Hij werkt samen met de IJsselacademie, het kenniscentrum voor streektaal en streekcultuur in Overijssel en maakt hiervoor onder andere de podcast ‘De Nedersaksen’.  

 
Nathalie Schaap (1993), een groot talent op gebied van kunst en cultuur in en voor Overijssel, krijgt de prijs Cultuurtalent Overijssel 2022. De prijs wordt haar toegekend als erkenning van haar talent én als stimulering om bovenal door te gaan als veelbelovend musicus. 

Nathalie Schaap schoolde zich aanvankelijk in de klassieke muziek, waarbij zij opviel door haar veelzijdigheid: ze bespeelde meerdere instrumenten en legde er ook de basis voor haar zangcarrière. Tijdens haar studie aan het ArtEZ Conservatorium ontdekte ze de contrabas, en ontwikkelde ze zich met haar stem en dit instrument tot een veelzijdig talent, nu met name op gebied van de lichte muziek. Daarnaast werkt(e) ze samen met Douwe Bob, Bertolf, het Metropole Orkest en vele anderen. Nathalie Schaap is een talentvol kunstenaar met allure én cultureel ondernemerschap.

Bekendmaking 

Het bestuur van de Stichting Cultuurprijs Overijssel heeft de beide winnaars gekozen na een zorgvuldige bespreking en beoordeling van in totaal 101 genomineerden. De winnaars zijn op 18 mei bekend gemaakt bij RTVOost door de voorzitter van de Stichting Cultuurprijs Overijssel, Henk Jan Meijer. 

Op maandag 19 september worden de prijzen tijdens een feestelijke avond uitgereikt in Theater De Spiegel in Zwolle door Commissaris van de Koning in Overijssel, Andries Heidema. De uitreiking is voor iedereen vrij toegankelijk.  

De winnaar van de Cultuurprijs Overijssel krijgt een bedrag van € 10.000,- en een zilveren kunstwerk. De winnaar van de prijs Cultuurtalent Overijssel krijgt een bedrag van € 10.000,- specifiek te besteden aan een project dat haar talent verder kan doen ontwikkelen en een zilveren kunstwerk.  
Aan de samenstelling van het programma van de uitreiking, tevens ook de aftrap van het nieuwe culturele seizoen van Overijssel, werken beide winnaars mee. 

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Nieuwe serie “Wij zijn Nedersaksen” op RTV Oost

Mooie ontmoetingen in de provincie over taal, cultuur en geschiedenis van Overijssel ...