Uniek blad keert na ruim 500 jaar terug naar Deventer Bibliotheek

De Athenaeumbibliotheek heeft onlangs een blad uit een antifonarium uit de Lebuinuskerk aangekocht. Op donderdag 17 november wordt het blad gepresenteerd voor genodigden in de Lebuinuskerk, waarna het vanaf 18 november gratis te bezichtigen is in de Bibliotheek Deventer.  

De aankoop is bijzonder, want er zijn nauwelijks boeken uit de Lebuinuskerk bewaard gebleven van voor de reformatie. Daarnaast zijn er in Deventer tot nu toe helemaal geen boeken of bladen uit de Lebuinuskerk. Het blad komt uit een antifonarium, een koorboek. Dit werd tijdens de dagelijkse gebedsuren gebruikt om daaruit te zingen door de koorheren van de Lebuinuskerk. Op feestdagen zongen ook de koorknapen van de Latijnse school mee uit de koorboeken. Een antifonarium is een koorboek met de beurtzangen die tijdens het dagelijks getijdengebed werden gezongen. Op het blad staat het gezang dat op Stille Zaterdag voor Pasen werd gezongen (Math. 28,1).

Naast dat het een bijzonder boekblad is, is het ook een kunstwerk. “Op het blad is veel te zien zoals het wapen van Deventer, een afbeelding van Lebuinus en een afbeelding met naamsvermelding van de schenker”, aldus Suzan Folkerts, conservator van de Athenaeumbibliotheek. “De schenker is Johannes Okel, een kanunnik van het kapittel van de Lebuinuskerk. Hij schonk het koorboek in 1518 aan de kerk. Het is prachtig beschilderd met de afbeeldingen van de heiligen Lebuinus, Margaretha, Marcellinus en Radbodus, die in deze kerk werden vereerd.” De rijkversierde pagina is iets om als Deventer trots op te zijn.

Crowdfunding
De Athenaeumbibliotheek heeft deze aankoop niet alleen gedaan. Door bijdragen van de Gemeente Deventer, de Vereniging van Vrienden van de Stads- of Athenaeumbibliotheek, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, de Lebuinuskerk en particuliere donateurs is de aankoop definitief gemaakt. Maar liefst 97 verschillende donateurs droegen bij.

Donderdag 17 november

Verscheidene donateurs en andere genodigden zijn welkom om de presentatie van het antifonariumblad in de Lebuinuskerk bij te wonen. Met Lebuinus op de achtergrond in de gewelven is er geen betere plek denkbaar om het blad te presenteren aan de stad. Het geheel wordt muzikaal omlijst door organist Kirstin Gramlich, zanger Jos Smeets en de cantorij van de Lebuinuskerk. Vanaf 18 november is het blad voor iedereen te zien in de Bibliotheek Deventer. Daar is een speciale mini-tentoonstelling samengesteld over het blad. Deze tentoonstelling is binnen openingstijden van de Bibliotheek Deventer gratis toegankelijk.

<imgsrc=”” alt=”” class=”wp-image-72566″ width=”239″ height=”137″>

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Het overbrengen van je merkidentiteit naar de klant

In een wereld waarin consumenten steeds meer keuzemogelijkheden hebben, is het essentieel ...