Deventer Amateur Kunst binnenkort DAK-loos

Op de gevel prijkt de slogan DAK wordt dakloos. De Deventer Amateur Kunstvereniging waarbinnen al jaren met plezier schilder, ets- en keramiekkunst wordt beoefend, staan eind december, zoals het ernaar uitziet, op straat. De vereniging, die volgend jaar 50 jaar bestaat, zou dit graag met haar leden willen vieren. Het ledenbestand is onlangs nog gegroeid van 70 naar 85 leden. Maar van feestvieren is voorlopig geen sprake.

Van de ene plek naar de andere

Ze zijn al meerder malen verhuisd. Zo waren zij al gehuisvest in de Polstraat, Smedenstraat en de Bierstraat. Aan de Koningin Wilhelminastraat 20 zitten ze prima, aldus een van de cursisten. “Er is tenminste aardig wat parkeerruimte”. Ze waren ervan op de hoogte dat het tijdelijk zou zijn, maar je wilt niet steeds een jaartje hier en een paar maanden daar. We hebben zware spullen die we steeds moeten versjouwen, waaronder de oven voor het keramiek, ” voegt Paul hieraan toe.” Chris Vlietstra: “iedere keer wordt het met een paar maanden verlengd. Dat is erg onzeker voor ons, en we weten niet waar we naartoe kunnen. Dat ligt ingewikkeld, ook volgens Paul Teunissen, ook lid van het eerste uur. Het bestemmingsplan bepaalt of de ruimte geschikt is voor ons. En daar gaat de Gemeente over. Ondertussen vreest hij wel voor het voortbestaan van deze vereniging als er geen locatie komt om de hobby uit te kunnen oefenen.

De laatste locatie van de vereniging was de Bierstraat. Hier moesten ze het veld ruimen voor een Buurthuis. Inmiddels is ook het buurthuis verdwenen. Dat vonden de leden wel wat frappant. Het vervelende aan dit alles vinden de beide heren dat de Gemeente Deventer geen actie onderneemt hen te helpen bij het vinden van een andere ruimte. Dus ze moeten het maar uitzoeken. “Het is helemaal erg voor de beroepskunstenaars, geeft Paul aan. Die zitten in hetzelfde schuitje en hebben nog april aan de Van Hetenstraat. Dan is het ook onduidelijk waar zij naartoe gaan.”

Toegezegde ruimte bleek bezet

Er was al een nieuwe locatie door de Gemeente toegezegd in Colmschate, maar we hoorden via-via dat er ineens Oekraïners in dat gebouw kwamen, aldus een teleurgestelde Chris. Hij laat een plattegrond zien van deze locatie, die al was toegezegd.

Nieuwe wethouder

De vereniging vestigt de hoop op een goed gesprek met de nieuwe wethouder Ilse Duursma. De nieuwe nota laat op zich wachten. Het is ingewikkeld natuurlijk, geeft Paul aan, een pand heeft een bepaalde bestemming. Het lijkt er niet op dat de Gemeente dit belangrijk vindt, leegstand overal wordt ingezet als woonruimte, want de wooncrisis moet eerst aangepakt. Er kan een ruimte beschikbaar zijn, de gemeente bepaalt welke bestemming dit krijgt.

Maatschappelijke functie

De leden van de vereniging komen overal vandaan, van Olst tot aan Terwolde aan toe. “Het is niet alleen een kwestie van lekker creatief bezig zijn, zegt een van de leden, terwijl ze uiterst nauwkeurig een foto van de Deventer Brug onder zonsondergang naschildert.
We zijn net lekker weer op gang, na de coronatijd. We komen weer buiten de deur. Ik moet er niet aan denken, dat ik weer alleen binnen kom te zitten. De gezelligheid en een bakkie koffie doen tijdens het schilderen is erg prettig.”

Over Salland TV

x

Check Also

Het overbrengen van je merkidentiteit naar de klant

In een wereld waarin consumenten steeds meer keuzemogelijkheden hebben, is het essentieel ...