Langste dag: Kerst weer in zicht

Vandaag, 21 juni 2023, is de langste dag. Hierna worden de dagen ‘korter’. We gaan nu weer richting de kortste dag welke dit jaar is op 22 december, enkele dagen voor Kerst. Salland1 zocht voor u uit wat de langste dag eigenlijk inhoudt.

De kreet ‘de langste dag’ is een aanduiding voor de dag met de langste tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang. Met noemt deze dag ook ‘Zomerpunt’; de dag dat de astronomische zomer start.

Tekst gaat verder onder de foto…

Zonnewende
Dat de tijd ertussen het langst is, wil niet zeggen dat op die dag de vroegste zonsopkomst en de laatste zonsondergang plaatsvinden, want deze vallen niet samen. In de astrologie spreekt men over ‘Zonnewende’ of ‘Zomerwende’. Dit zogenaamde zomerpunt is het noordelijkste punt van de schijnbare zonnebaan. Het geheel wordt veroorzaakt doordat de baan van de aarde om de zon geen perfecte cirkel maar een ellips vormt.

Zonsopgang om 05:12 uur
Hoogste punt: 13:37 uur
Zon onder: 22:01 uur

Salland
Voor ons in Salland betekend dat vandaag dat de zon schijnt voor 16 uur, 49 minuten en 47 seconden. Hierna gaan dus de dagen weer korter worden. Wij van Salland1 wensen u een hele fijne lange dag toe!

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...