Salland Zoemt organiseert ‘kijkje in de buitenkeuken’

Aan de Nieuwe Lemelerveldseweg in Raalte hebben Gert-Jan en zijn partner zo’n 300 meter haag aangelegd op hun kavel. Zo’n haag komt de biodiversiteit op verschillende manieren ten goede. Daarnaast zijn er verschillende fruitbomen aangeplant. De aanleg is mogelijk gemaakt via Kostbaar Salland en Salland Zoemt. Salland Zoemt organiseert excursies langs de particulieren die meedoen aan het project voor aanplant van ‘opgaand hout’ onder de naam ‘een kijkje in de buitenkeuken’.

De gastheren vertelden over de (boeren)geschiedenis van het erf en hoe ze het na aankoop weer zo biodivers mogelijk willen maken, eigenlijk weer terug willen brengen in de staat zoals vroeger de natuur was. De aangeplante haag om het land is ruim 300 meter lang en bestaat uit vier verschillende soorten aanplant. Als je meer soorten gebruikt heb je een langere bloeiperiode, wat voor insecten erg interessant is. Daarnaast trekt een haag ook andere biodiversiteit aan. Het is ook een schuilplek voor kleine zoogdieren en vogels vinden zo’n haag interessant vanwege de insecten die op af komen. Er ontstaat vanzelf een kringloop. Tijdens het kijkje in elkaars keuken wordt er uiteraard ook ervaring uitgewisseld. Zo legde Vincent Overgoor van Decohof Hoonhorst uit dat een dergelijke haag ook verbindingen aangaat met andere bomen en struiken en dat je op die manier ook meer diversiteit in de directe omgeving van de haag krijgt.

Salland Zoemt is een stichting die in de driehoek Lemelerveld, Raalte, Heino aan biodiversiteit van het platteland werkt. Ze doet dat op verzoek van Kostbaar Salland en in samenwerking met de provincie en de gemeente Raalte. In het werkgebied zijn inmiddels meer dan twintig plekken waar grondeigenaren opgaand hout hebben aangeplakt. Salland Zoemt wil deze ‘stepping stones’ via natuurlijke snelwegen aan elkaar verbinden, zodat het in Salland weer gaat zoemen van de insecten. En als het met de insecten goed gaat, dan gaat het met de natuur ook weer goed. En dus ook met de mens.

Over Salland TV

x

Check Also

Jaarlijkse Vechtdaldag 28 juni in Hardenberg

Tal van excursies staan op het programma tijdens de Vechtdaldag 2024. Hardenberg ...