‘Romeinse jongen’ en ‘Grieks meisje’ naar Nieuwe Markt

‘Romeinse jongen’ en ‘Grieks meisje’, beelden van kunstenaar Titus Leeser (1903-1996), keren terug naar een plek bij de ingang van museum Eicas, het voormalig Hegiuscollege aan de Nieuwe Markt in Deventer. Het terugplaatsen van de beelden gebeurt tijdens de herinrichting van de Nieuwe Markt. Sinds 2006 stonden de beelden op landgoed Kleine Noordijk in Twello, waar ze goed worden verzorgd door een particuliere beschermheer.

Het college van burgemeester en wethouders besluit over de verplaatsing en verwijdering van kunstwerken in gemeentelijk eigendom en vraagt daarin advies aan de Adviesraad KOR (Kunst Openbare Ruimte). Met dit besluit houdt het college zich aan de afspraken uit de Koopovereenkomst Nieuwe Markt 23 en Hofstraat 12 te Deventer aan Vastgoed 1618.

Adviesraad KOR

Aanvankelijk was het advies van de Adviesraad KOR om de beelden op de huidige plaats te laten staan. Toen er beroep werd gedaan op de koopovereenkomst, waarin staat dat de beelden na renovatie van het oude Hegius weer teruggeplaatst moesten worden, werd daaraan gevolg gegeven. Zo komen de beelden weer terug op de oorspronkelijke plek.

Waardering

Wethouder Ilse Duursma (cultureel erfgoed) heeft veel waardering voor de manier waarop het College van beschermheren beeldengroep ‘Grieks meisje & Romeinse jongen’ sinds 1996 voor de beelden heeft gezorgd: “Zij hebben zich over de beelden ontfermd en er daarmee voor gezorgd dat de beelden er nog steeds zijn en voor Deventer behouden bleven. Bovendien konden de beelden ook nog door het grote publiek bewonderd worden en daarvoor ben ik ze dankbaar.”

De beelden

De beeldengroep bestaat uit twee losse, bronzen beelden van een Romeinse jongen en een Grieks meisje. Ze horen bij elkaar en zijn als beeldengroep in 1954 gemaakt door de kunstenaar Titus Leeser in opdracht van de ouders van leerlingen van het Alexander Hegius Gymnasium die hiervoor geld hebben ingezameld.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Advocaten McDonald’s schutter ‘spelen met vuur’ in rechtbank

“De verdediging speelt enorm met vuur.” Dat waren de woorden van een ...