Restauratiewerkzaamheden cultuurboerderij Strunk hervat

De restauratie van cultuurboerderij Strunk aan de Deventerweg in Raalte is hervat. De eerste werkzaamheden vonden voor de zomer plaats. De restauratie is noodzakelijk voor het behoud van het Rijksmonument. Vooruitlopend op de renovatie aan de binnenkant van de boerderij en de nieuwbouw van de bijbehorende schuur, wordt eerst de buitenkant van de boerderij aangepakt.

Het rieten dak wordt geheel vervangen en geïsoleerd. Daarnaast worden de luiken en buitenkozijnen gerenoveerd of vervangen. Ook wordt de boerderij begast om houtworm te bestrijden. Gedurende de werkzaamheden bleek de staat van de schoorsteen zo slecht te zijn, dat besloten is om de schoorsteen helemaal te slopen en opnieuw op te metselen. Het deel dat buiten zichtbaar is, wordt in de originele staat teruggebracht met renovatiestenen.

Stand van zaken

Voor de zomer is het oude riet van het dak gehaald en is er een start gemaakt met het vervangen van de houten balken van het dak. De begassing staat gepland op 28 september. De omwonenden worden hierover geïnformeerd. De restauratie is naar verwachting eind oktober gereed.

Toekomst

Boerderij Strunk biedt onder andere onderdak aan de Raalter Oudheidkamer. Na de verbouwing is er ruimte voor meer gebruikers. Dit najaar komt er meer duidelijkheid over de toekomstige invulling van boerderij Strunk.

Over cultuurboerderij Strunk

De boerderij is een Rijksmonument en eigendom van de gemeente Raalte. Het is een oud-Saksische boerderij uit 1796 met een riet gedekt wolfsdak. De boerderij heeft voorgevelvensters met roeden-verdeling en luiken. Boven de voordeur bevindt zich een bovenlicht met levensboom. Het interieur van het voorhuis heeft de klassieke indeling van (woon-) keuken, zogeheten beste kamer en hal. Verder is er een kelder met daarboven een kleine opkamer.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Koninklijke Onderscheiding voor Wim Holterman uit Raalte

Burgemeester Rob Zuidema heeft zaterdagmiddag 15 juni tijdens de Korbeld Rohda Dag ...