5,2 miljoen voor aanvullende maatregelen langs verbrede A1

De provincie Overijssel en de gemeente Deventer investeren samen zo’n € 5,2 miljoen in maatregelen langs de A1. Rijkswaterstaat gaat de snelweg vanaf 2018 verbreden. De provincie en gemeente realiseren onder andere geluidwerende maatregelen, betere fietsverbindingen en faunapassages. Gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel en wethouder Liesbeth Grijsen van de gemeente Deventer ondertekenden hiervoor op 20 juli een bestuursovereenkomst.

“De capaciteitsuitbreiding van de A1 zorgt voor een vlotte en veilige reis tussen Apeldoorn en Twente. Dat stimuleert de economie en werkgelegenheid in onder meer Deventer. Maar naast meer asfalt kijken we ook nadrukkelijk naar een goede inrichting van het gebied rond de A1. Zo kan iedereen vanaf de weg en in het gebied van het landschap genieten”, aldus gedeputeerde Bert Boerman en wethouder Liesbeth Grijsen.

Het verbreden van de A1 zorgt voor meer geluidsoverlast in Bathmen. De gemeente financiert 7 ton voor geluidswerende maatregelen en de provincie draagt 7 ton bij voor een passende inrichting van die maatregel in het landschap. Hoe de geluidmaatregelen er uit gaan zien, wordt de komende tijd uitgewerkt, samen met inwoners van Bathmen.

Met de verbreding van de A1 legt Rijkswaterstaat een faunapassage aan ter hoogte van het viaduct in de Oxersteeg. Door van dat viaduct een ‘streekoduct’ te maken, verbetert de verbinding voor fietsers en voetgangers, zonder dat dat ten koste gaat van de ruimte voor auto’s en landbouwvoertuigen. Naast de investering van Rijkswaterstaat (€ 675.000) dragen gemeente (€ 40.000) en provincie (€ 1,7 miljoen) bij.

De parkeerplaatsen Boermark en de Hop worden plekken waar automobilisten even kunnen pauzeren en van het Sallandse landschap kunnen genieten. De parkeerplaatsen zijn alleen geschikt voor auto’s en niet voor vrachtauto’s en worden zo ingericht dat bewoners grenzend aan de Boermark en de Hop geen overlast ervaren. De provincie Overijssel investeert hier 1 miljoen euro.

Rondom de A1-zone liggen diverse kansen om de fietsverbindingen te verbeteren, zowel voor de recreanten als voor forensen. Gemeente (€ 600.000) en provincie (€ 500.000) lossen samen meerdere “missing links” op, zoals langs de Schipbeek en een fietspad over de Dortherbeek. Dit draagt bij aan toegankelijkheid van de bedrijventerreinen per fiets.

 

Over Salland TV

x

Check Also

Kaveluitgifte fase 2 nieuwbouwplan Franciscushof Zuid in Raalte van start

De gemeente Raalte geeft opnieuw kavels uit in nieuwbouwplan Franciscushof Zuid. In ...