Het ziet er niet naar uit dat de problemen op het spoor in de winter snel tot het verleden zullen behoren.


Problemen op het spoor nog niet opgelost

Voorlopig blijft het kwakkelen voor de treinreiziger. Dat blijkt uit overleg van minister Schultz van Infrastructuur (VVD) met de Tweede Kamer. De minister werkt aan plannen om het spoor robuuster en betrouwbaarder te maken. Pas als deze er eind dit jaar zijn wordt duidelijk hoe lang noodmaatregelen nodig blijven.

De NS en Prorail hebben een reeks maatregelen genomen om grootscheepse problemen bij sneeuw en vorst te vermijden. Een van de maatregelen is dat het aantal treinen wordt beperkt als er 3 centimeter sneeuw valt of het 10 graden vriest. Maar partijen in de Tweede Kamer plaatsen hier vraagtekens bij. De verwachting is namelijk dat de dienstregeling 12 dagen per jaar zal worden uitgedund. Dat roept de vraag op of het middel niet erger is dan de kwaal.

Het kan volgens Schultz gebeuren dat er minder treinen worden ingezet, terwijl het weer later blijkt mee te vallen. Maar ze heeft dat liever dan een uit de hand gelopen situatie waarbij duizenden passagiers stranden, zoals afgelopen februari gebeurde. Schultz benadrukte ook dat niet alleen het spoor met winters weer met problemen kampt. “Er stond ook 850 kilometer op de weg en er moesten 1000 passagiers op de luchthaven overnachten.”

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...