De Europese Commissie heeft nog 9 miljard euro nodig om de begroting van de Europese Unie (EU) voor dit jaar sluitend te maken.


Europese Unie kampt met tekort van 9 miljard euro

Dat heeft de Poolse eurocommissaris Janusz Lewandowski (begroting) bekendgemaakt. Een groot deel van het bedrag is begroot voor steun van achtergestelde gebieden en agrarische ontwikkeling. Ook studieprogramma’s en -beurzen zoals Erasmus komen op de tocht te staan. Brussel zelf kan het gat deels opvullen met 3,1 miljard euro die het haalde uit extra inkomsten. De lidstaten zullen de overige 5,9 miljard moeten aanvullen.

Voor Nederland gaat dit om een bedrag van rond de 350 miljoen euro. Als gevolg van de openstaande rekeningen van lopende contracten wil het Europees Parlement de begroting voor volgend jaar laten stijgen met 6,8 procent naar een totaal van 137,9 miljard euro. ‘De stijging is noodzakelijk omdat de EU anders haar openstaande rekeningen niet kan betalen,’ zei europarlementariër Jan Mulder (VVD) tegen de website van het weekblad elsevier op elsevier.nl.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...