Oud-voetballer Jan Groeneweg maakte IJsselderby’s mee in beide clubshirts: ‘een soort adelaar met blauwe vingers’

Foto: Peter Denekamp: Jan Groeneweg maakte meerdere IJsselderby’s mee in de eredivisie, zowel in het shirt van Go Ahead Eagles als van PEC Zwolle.

Veertig jaar geleden maakte Zwolle zich op voor de IJsselderby. In het Oosterenkstadion ging de Zwolse eredivisionist, toen nog in groen-wit met Dr. Schupp reclame op de borst, de strijd aan met Go Ahead Eagles. De supporters moesten lang wachten op het eerste doelpunt.

Vroeger geen beladen duel
In de 70e minuut zette Cees van Kooten PEC Zwolle ’82 op voorsprong en zeven minuten later was het Eddy Bosman die de gelijkmaker maakte voor de rood-gelen. “Veel doelpunten vallen er eigenlijk nooit in een IJsselderby,” zegt Jan Groeneweg (70). “Een beladen duel was het in die jaren zeker niet, dat waren de wedstrijden tegen FC Twente.”
Groeneweg kan het weten, de middenvelder maakte meerdere IJsselderby’s mee in de eredivisie, zowel in het shirt van Go Ahead Eagles als van PEC Zwolle. Na twee seizoenen eredivisievoetbal bij NAC stapt Groeneweg in 1977 over naar Go Ahead Eagles.

Scoren met het hoofd
In de Adelaarshorst maakte hij deel uit van een selectie met roemruchte namen als Cees van Kooten, Teun Kist, Wim Woudsma, Dick Schneider, Jo Körver en Johnny Oude Wesselink. In het rood-geel tekende de middenvelder voor 22 doelpunten. De stevig gebouwde Groeneweg scoorde vaak met het hoofd. “Een goed schot had ik nooit, maar Cees van Kooten zegt het zelf dat ik beter kon koppen dan hij.”
Het noodlot sloeg echter toe, Groeneweg brak zijn scheenbeen. Een operatie en revalidatie volgden. In 1982 keerde Groeneweg terug in het betaalde voetbal, ditmaal in de eerste divisie bij Vitesse. Een jaar later kon Groeneweg weer aan de bak in de eredivisie bij PEC Zwolle. Wederom niet het minste team met onder meer Piet Schrijvers, Johnny Rep, Rini van Roon en Cees van Kooten.

Adelaars bij thuiswedstrijden
Het waren dan ook de betere tijden voor PEC, de club bleek dat seizoen een heuse subtopper in de eredivisie. “De mooiste tijd heb ik gehad in Deventer,” vertelt Groeneweg. “Ik ben PEC Zwolle dankbaar dat ze me terug naar de eredivisie haalden, anders was het het einde van mijn carrière geweest.” 
De sfeer in de Adelaarshorst was voor de geboren Rotterdammer iets speciaals. “Als we thuis speelden waren we echt adelaars en bij de uitwedstrijden waren we musjes,” aldus Groeneweg. Dat blijkt wel uit de cijfers van seizoen 1978/1979. PSV kwam niet verder dan gelijkspel in Deventer en Feijenoord verloor met 2-1 van de thuisclub.

Musjes uit de koekstad
In de Rotterdamse Kuip kregen de ‘musjes uit de koekstad’ maar liefst vijf tegendoelpunten om de oren. Groeneweg koestert ook zijn tijd in Zwolle. “Veel heb ik er jammer genoeg niet kunnen spelen omdat ik al snel door mijn rug ging,” vervolgt Groeneweg. “Maar met die gasten van toen mogen voetballen was gewoon geweldig.” 
Het is Groeneweg morgen om het even wie dit jaar de IJsselderby wint. Een doelpuntenfestijn verwacht hij in ieder geval niet. Het is lastig om de oud-voetballer een prognose te ontfutselen. Beide clubs hebben een speciaal plekje in zijn hart, het maakt hem een soort adelaar met blauwe vingers. Na lang aandringen voorspelt hij 0-1 winst voor Go Ahead Eagles: “Ze laten Rommens één keer schieten.”

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Zes Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Olst-Wijhe 

Aan zes inwoners van de gemeente Olst-Wijhe is een Koninklijke Onderscheiding toegekend. ...