SP Raalte en Olst-Wijhe start meldpunt voor gezinnen en hulpverleners bij WMO

Eind maart meldt FNV dat enkele gemeenten, waaronder Olst-Wijhe, tijdens de coronacrisis stoppen met de financiering van de jeugdzorg. SP Raalte en Olst-Wijhe heeft de wethouder in een brief gevraagd om uitleg. Volgens de gemeente was het een vergissing. Een duidelijk antwoord kwam er echter niet, vindt de SP.
Door Lenka Pitrmanova
In sommige plaatsen bestaan er afspraken tussen gemeente en jeugdzorgorganisatie om per cliënt te betalen. Enkele gemeenten hebben besloten om in een voor ons allen moeilijke tijd, zich strak aan deze afspraken te houden. Dat terwijl duidelijk is dat jeugdzorgorganisaties door de coronacrisis nu de zorg niet kunnen leveren of op een andere manier zorg moeten gaan leveren. Dat betekent dat zij in een héél korte tijd hun werkwijze moeten aanpassen.
De gemeente Olst-Wijhe geeft aan dat de gegeven hulp gewoon betaald is, maar als de hulp niet op andere alternatieve manier gegeven kan worden? Dan lopen zorgaanbieders ernstige inkomstenverliezen op en dreigen ze failliet te gaan. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verzoekt daarom alle gemeenten, ondanks verminderde prestaties van de jeugdorganisaties en WMO zorgaanbieders, daarom toch te blijven betalen.
“We kregen geen duidelijke antwoord over hoe Olst-Wijhe hierin handelt, wel dat alleen de meest kwetsbaren zeker hulp krijgen,” zegt SP-actievoerder Maarten Oosterveld. “En in eerste instantie gaat het ook om de kwetsbare groepen, maar in tweede instantie gaat het ook over de zorgaanbieders en hun personeel. We kunnen de jeugdzorg in het bijzonder niet in de steek laten!”
De Gemeente legt de situatie als volgt uit: “De FNV heeft gereageerd op een bericht dat wij geplaatst hebben op de website www.zorgaanbiedersinfo.nl. Dit is een website van de gemeenten Deventer en Olst-Wijhe die gezamenlijk dagbesteding, begeleiding en huishoudelijke hulp in het kader van de Wmo inkopen. Wij hebben op deze site aangegeven dat alleen zorg gedeclareerd mag worden die ook daadwerkelijk geleverd wordt (en dat hoeft niet face to face te zijn, dat mag ook telefonisch of digitaal). FNV dacht dat dit ook voor de jeugdzorg gold maar dat is niet zo. De jeugdzorg wordt ingekocht door het Regionaal Serviceteam Jeugd IJsselland, een organisatie die is opgericht door 11 gemeenten in de regio IJsselland, waaronder onze gemeente.”
Maarten: “Dat het bericht van FNV klopt is zeer waarschijnlijk. De gemeente zegt uitsluitend de gegeven hulp te vergoeden voor WMO zorgaanbieders maar voor jeugdzorg zal het niet gelden omdat de zorg door het Regionaal Serviceteam Jeugd IJsselland wordt ingekocht. Dat zegt dus niets over het declareren van de zorg en al helemaal niets  over het verlenen van de zorg! Onduidelijk dus, net zoals de informatie op de door gemeente genoemde websites.”
SP Raalte en Olst-Wijhe wil graag weten hoe het met de gezinnen en hulpverleners gaat en waar ze tegenaan lopen. Daarom is een meldpunt coronacrisis gestart waar mensen hun verhaal kunnen doen. Op www.raalte.sp.nl vindt u de toegang tot dit meldpunt.
Ondanks dat de regering maatregelen neemt kunnen ze niet alles weten. Dit meldpunt helpt de gemeente Olst-Wijhe hopelijk beter de situatie en persoonlijke gevallen te monitoren en op tijd de juiste hulp te bieden. Daar helpt de SP graag mee.
Aarzel niet en deel met ons uw verhaal.

Het bericht SP Raalte en Olst-Wijhe start meldpunt voor gezinnen en hulpverleners bij WMO verscheen eerst op Opinie in Salland.


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Jaarlijkse Vechtdaldag 28 juni in Hardenberg

Tal van excursies staan op het programma tijdens de Vechtdaldag 2024. Hardenberg ...