De muurschildering in de Bergkerk in Deventer zijn dinsdag onderzocht om meer te weten te komen over de herkomst van de beschilderingen.

Onderzoek naar muurschilderingen

De resten van de Romaanse muurschilderingen kwamen in 1915 bij herstelwerkzaamheden voor de dag. Tot die tijd waren de twee rondboognissen in de kerk dichtgemetseld, waardoor de schilderingen aan het zicht waren onttrokken. In de nissen zijn twee staande, levensgrote bisschoppen afgebeeld. Bij de Romaanse muurschilderingen in de Bergkerk richtte het onderzoek zich tot nu toe vooral op de conservering van deze bijzondere voorstellingen.

Daarbij werden deze bestudeerd en werd er slechts summier onderhoud aan de schilderingen gedaan, zoals het vastzetten van loszittend pleisterwerk. Het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam richt zich op de techniek die gebruikt is en welke bindmiddelen en pigmenten voor de schilderingen zijn gebruikt. Daarvoor worden door de meest ervaren specialisten verfmonsters genomen ter grootte van een paar vierkante millimeter.

Over Salland TV

x

Check Also

Raalte maakt afspraken met provincie over windenergie

Het college van B&W stelt aan de gemeenteraad voor om afspraken te ...