Nu al 70 minibiebs in Deventer

Minibiebs zijn in opmars. De kastjes aan de weg waar je gratis boeken kunt brengen, lenen, halen of ruilen, zijn inmiddels overal. Zaterdag 5 juni is de landelijke Dag Van De Minibieb. Ook zijn sinds deze week alle 160 minibiebs van de hele regio Deventer-Zutphen te vinden op één website.

Doordat enkele liefhebbers hun lijstjes samenvoegden ontstond deze adreslijst, die te vinden is op www.copyvilla.nl/minibiebs. Initiatiefnemer Bastiaan Mokkink: “Ik vond dat deze tijd toe was aan iets positiefs en begon een minibieb, later gevolgd door een lijst met locaties. Door boeken lezen kunnen mensen zorgen even laten rusten en kinderen halen hun corona-leesachterstand in.”

Daarnaast vindt hij het zonde dat net als in de modebranche overtollige boeken in de versnipperaar gaan. “Die haal ik op en fietsvrijwilligers verspreiden ze vervolgens in de hele regio bij andere minibiebs.”

Op zaterdag 5 juni is van 10 tot 16 uur de Dag Van De Minibieb, een soort open dag met leuke corona-proof activiteiten voor jong en oud. Deelnemers in Deventer zijn ‘De Boekenhut’ (Verschoorstraat 8) en ‘Minibieb Copyvilla’ (Oudegoedstraat 14).

Er ontstonden de laatste maanden veel minibiebs omdat door corona en bezuinigingsrondes bibliotheken, boekenwinkels en kringloopwinkels tijdelijk of definitief de deuren sloten. Ook passen minibiebs in de trend om niet te’ hebben’ maar te ‘delen’, net als bij deel-apps voor scooters, auto’s en planten, of ‘weggeefgroepen’ op social media.

Liefhebbers schatten in dat Deventer met 70 locaties het hoogste aantal minibiebs per duizend inwoners van Nederland heeft. Mokkink: “Ooit was Deventer een boekdrukkunst-hotspot, daarna volgde de uitvinding van het aap-noot-mies-leesplankje, toen kwam de Grootste Boekenmarkt van Europa en nu zijn we minibiebkoploper!”

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Peuterspeelzaal ’t Spölhuusken uit Diepenveen blijft behouden!

Afgelopen januari werd door het bestuur van Peuterspeelzaal ’t Spölhuusken uit Diepenveen ...