Lezing over restauratie Penninckshuis Deventer

Op donderdag 19 mei a.s. organiseert erfgoedorganisatie Deventer Verhaal in samenwerking met Architectuurcentrum Rondeel en NV Bergkwartier een lezing over de restauratie van de doopsgezinde kerk Penninckshuis in Deventer. Restaurator Hannie de Keijzer en Janleo van de Laar komen vertellen over het kleurrijke gebouw en de restauratiewerkzaamheden.

Verscholen kerkgebouw
Het kerkgebouw op de Brink, verscholen achter de lokale VVV-winkel, is flink onder handen genomen door restaurator Hannie de Keijzer. Katherine Kolff, (kleur)onderzoeker van historische monumenten, heeft uitgebreid onderzoek verricht. Met scalpels verwijderde zij op verschillende plekken de witte verflaag die in de jaren zestig werd aangebracht. Uit onderzoek is gebleken dat de originele verscheidenheid aan kleuren uit 1891, die onder de verf goed bewaard is gebleven, een passend geheel vormt met het interieur, de glas-in-loodramen, het beeldhouwwerk en het orgel. Vermoedelijk heeft de beroemde Deventer schildersfamilie Bokhorst destijds de schilderingen in het interieur ontworpen en uitgevoerd. NV Bergkwartier, eigenaar van het Penninckshuis, is opdrachtgever voor het project. Een subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft het onderzoek mogelijk gemaakt.

De historie van het Pennickshuis
Het Penninckshuis, een woning met poortgebouw en pronkgevel, werd in 1583 gebouwd in opdracht van de rijke linnenkoopman Herman Penninck. Nadat het pand in 1686 in bezit kwam van de rooms-katholieke familie Van Hövell werd er een schuilkerk in gevestigd. In de negentiende eeuw was het weer een woonhuis, maar het raakte in verval. De plaatselijke doopsgezinde gemeente kocht het gebouw, liet het restaureren en vestigde er haar kerkzaal. De rechthoekige zaalkerk in neorenaissancestijl is nu in gebruik bij een open vrijzinnig-christelijke geloofsgemeenschap die is ontstaan uit de samenwerking tussen doopsgezinden en remonstranten. Banken, psalmbordjes, kroonluchters en de preekstoel in de kerkzaal zijn nog origineel.

Lezing
U bent donderdagmiddag 19 mei a.s. van harte welkom in het Penninckshuis, Brink 89 te Deventer. De lezing begint om 15.30 uur en duurt ongeveer 90 minuten. Inloop vanaf 15.15 uur. De toegang is gratis. Vooraf reserveren is verplicht via www.rondeeldeventer.nl/reserveren. Er zijn max. 40 plaatsen.

Lezingenreeks
De deelnemende organisaties aan de lezingenreeks zijn Museum Geert Groote Huis, Archeologie Deventer, Athenaeumbibliotheek, Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en Architectuurcentrum Rondeel. De Deventer erfgoedlezingen vinden 1x per maand plaats op verschillende locaties in de stad. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Nieuwe serie “Wij zijn Nedersaksen” op RTV Oost

Mooie ontmoetingen in de provincie over taal, cultuur en geschiedenis van Overijssel ...