Landbouwminister had pijnlijke boodschap voor boeren in Salland

“Het gaat op bepaalde plekken echt pijn doen, ook bij mij!” Die conclusie trekt melkveehouder Geertjan Kloosterboer uit Oxe nadat landbouwminister Henk Staghouwer gisteravond een werkbezoek bracht aan zijn bedrijf. De melkveehouder, de minister en nog een paar andere boeren uit de regio spraken daar over de toekomst van de boerenbedrijven. Die blijft onzeker en daar kon de minister niets aan veranderen.

De gesprekken vonden plaats bij melkveebedrijf Mariahoeve. De ChristenUnie in Deventer had de bijeenkomst georganiseerd. Enkele boeren uit Bathmen, Terwolde en Lettele waren uitgenodigd om deel te nemen aan het gesprek. Het bezoek van de minister aan de melkveehouderij duurde zo’n twee uur.

Soep met ballen

Om vijf voor half zeven arriveerde de minister, vijf minuten eerder dan gepland. Staghouwer wil immers genoeg tijd nemen voor de boeren, want er valt wel wat te bespreken. De minister wordt ontvangen in een zaal waar de houtkachel brandt, de groentesoep met ballen wordt opgeschept, en waar quiche en belegde broodjes klaar staan.

Omdat de ChristenUnie het bezoek heeft georganiseerd, was er eerst een kort gebed voordat er gegeten kon worden. De boeren stelden zich tijdens het eten voor en vertelden wat voor bedrijf ze hebben.

Perspectief

De sfeer aan tafel was gemoedelijk, ondanks dat de minister een haast onmogelijk dossier in handen heeft als het gaat om toekomstperspectief voor de boeren. “Ik ben net vijf weken als minister aan het werk en het kan niet zo zijn dat ik binnen die vijf weken al een oplossing heb”, zegt Staghouwer.

De boeren snappen dat en leggen op hun beurt uit dat ze snakken naar perspectief. De nieuwe milieu- en stikstofregels hebben zeer grote gevolgen. “We willen weten waar we aan toe zijn”, zegt melkveehouder Kloosterboer. Maar hij had niet de illusie dat de minister met een blijde boodschap zou komen.

BOEREN IN SALLEND PRATEN TIJDENS HET ETEN MET DE MINISTER (FOTO: RTV OOST / MARK BAKKER)

Minister date met boeren

Het bezoek was in het kader van de boerenactie ‘Make a date’ op Valentijnsdag. Het is een initiatief waarmee boeren in gesprek gaan met mensen van buiten de eigen boerenbubbel. Staghouwer greep die kans om te horen wat er speelt en welke kansen er nog zijn voor een toekomstbestendige landbouw in Salland.

Dat er kansen zijn, daar is de minister van overtuigd. Waar die liggen en hoe die eruit zien, blijf nog de vraag. Staghouwer noemde het positief dat boeren hun best doen om er samen er iets van te maken, ondanks dat zij zich in de steek gelaten voelen door de politiek. Zijn boodschap aan alle boeren die met de nieuwe regels te maken krijgen: “Blijf met elkaar in gesprek en probeer samen tot een oplossing te komen.”

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Peuterspeelzaal ’t Spölhuusken uit Diepenveen blijft behouden!

Afgelopen januari werd door het bestuur van Peuterspeelzaal ’t Spölhuusken uit Diepenveen ...