Krapte op arbeidsmarkt noopt bedrijven in Overijssel tot gerichte actie

De krapte op de arbeidsmarkt is in het vierde kwartaal van 2021 verder toegenomen. Volgens de nieuwste cijfers van het CBS staan tegenover honderd werklozen, 105 openstaande vacatures. In het derde kwartaal van 2021 waren er nog 93 vacatures tegenover honderd werklozen. Ook in Overijssel merken bedrijven dat ze alles uit de kast moeten halen om personeel te vinden. De economische groei is ondanks corona en de lockdowns verder toegenomen. Het is waarschijnlijk dat 2021 één van de beste jaren in de laatste decennia zal worden. Vandaag komt het CPB met de eerste berekening. Dat klinkt goed, maar levert ook knelpunten op. Zoals uitzonderlijke krapte op de arbeidsmarkt.

Opnieuw record openstaande vacatures

Veel bedrijven hebben moeite om vacatures in te vullen. Met name in de handel, zakelijke dienstverlening en zorg staan de meeste vacatures open. Eind december stonden er landelijk 387 duizend vacatures open, zestienduizend meer dan aan het einde van het derde kwartaal. Hiermee is de toename minder sterk dan in de drie kwartalen ervoor, maar wordt het record van het vorige kwartaal (372 duizend) wel weer overtroffen.

De spanning op de arbeidsmarkt is verder toegenomen© CBS

Fulltime recruiter in dienst

Kruitbosch – groothandel in fietsonderdelen en -accessoires, en bekend van de fietsmerken Cortina en Alpina – is een groeiend bedrijf met zo’n 240 medewerkers. Het bedrijf heeft momenteel tien vacatures openstaan. Van logistiek medewerker tot strategisch inkoper en Java-developer. “Afhankelijk van de vacature duurt het een paar weken tot soms enkele maanden voor een vacature is ingevuld”, zegt recruiter Natascha Zoer. “Java-developers zijn bijvoorbeeld schaars.”Zoer werkt fulltime voor Kruitbosch om nieuw personeel te werven. “Hierbij zetten wij van alles in. Social media, vacaturesites, LinkedIn. Maar ik benader vaak ook zelf potentiële kandidaten”, zegt Zoer.

“We horen ook wel in de markt dat er auto’s worden aangeboden of zelfs vakanties. Daar geloven wij niet in. Wij gaan voor een duurzame en langdurige relatie met de werknemer. Kruitbosch is een familiebedrijf dat al 67 jaar bestaat”, zegt Zoer.

Aantal sollicitanten neemt af

Voor Zoer is er voorlopig nog genoeg werk aan de winkel. “De verwachting is dat er nog meer vacatures bij komen. Ook door internationale ambities.”Voorlopig vissen de werkgevers allemaal in een steeds kleinere vijver. “Ten opzichte van een aantal jaar geleden merk ik dat het aantal sollicitanten op een vacature afneemt. Maar het zijn wel serieuze sollicitaties, de kwaliteit is over het algemeen goed”, zegt recruiter Natascha Zoer.

Komende jaren 21 procent uitstroom in Twente

Twente liet ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 in het tweede kwartaal van 2021 een forse stijging van de economie zien (tien procent, bron: Twente Index). Dat de groei zo hard is gegaan, komt volgens Kennispunt Twente onderzoeker Edwin van de Wiel omdat de sectoren hier minder hard geraakt zijn. “Twente is sneller uit de crisis gekomen gekomen, omdat wij minder kwetsbare sectoren hebben dan bijvoorbeeld de luchtvaartsector of toeristische sector elders in het land”, zegt Van de Wiel.

De komende jaren gaat het in Twente enorm knellen op de arbeidsmarkt, is de verwachting. Dat komt omdat veel mensen de komende tijd met pensioen gaan. Volgens cijfers van de Twente Index is er de komende vijf jaar 21 procent uitstroom te verwachten door pensioen. Dit kan niet worden opgevangen door wat instroomt.

Mismatch

Volgens van de Wiel zijn de meeste banen op MBO niveau te vinden. “Daar is dan ook automatisch veel krapte. Dat effect wordt versterkt door een mismatch. Van sommige MBO-opgeleide mensen hebben wij er teveel, zoals kappers en musici”, zegt Van de Wiel.”Maar ook voor lager- en hoger opgeleide mensen liggen uitdagingen. Veel laaggeschoolden stromen uit, bijvoorbeeld in de bouw. Het tweede is dat wij hier behoefte hebben aan hoger opgeleiden in met name de zorg (artsen) en collectieve sector (bijv. overheid)”, zegt Van de Wiel.

“Arbeidskrapte zal prijsopdrijvend werken”

“Een oplossing is robotisering en automatisering. Maar dat duurt nog jaren en kan niet voor elk beroep. Het is de vraag of we arbeidskrachten kunnen behouden. In ieder geval wordt arbeid daardoor duurder. En zoals altijd wordt dat doorberekend aan de consument. De arbeidskrapte zal prijsopdrijvend werken”, zegt Van de Wiel.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Nieuwe serie “Wij zijn Nedersaksen” op RTV Oost

Mooie ontmoetingen in de provincie over taal, cultuur en geschiedenis van Overijssel ...