Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een pakket aan maatregelen van 4,3 miljard euro waarmee het begrotingstekort voor 2014 moet worden teruggedrongen.


Kabinet akkoord met extra pakket bezuinigingen

Dat werd vrijdag bekend na afloop van de wekelijkse ministerraad.Bruto gaat het om ruim 5 miljard, omdat 800 miljoen bestemd is voor nieuwe uitgaven. Dat blijkt uit een brief die minister Dijsselbloem van Financiën vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In een toelichting benadrukte Mark Rutte wel open te staan “voor alternatieven en andere invullingen van plannen” die kunnen worden aangedragen door oppositiepartijen en sociale partners, als uiteindelijk maar de begroting op orde komt.

“Over álles valt te praten”, benadrukte Rutte. “Dat is volgens mij ook heel gezond. Dat voorkomt de dictatuur van de meerderheid”, aldus Rutte. Hij zegt ervan overtuigd te zijn middels deelakkoorden nog 4 jaar te kunnen regeren, omdat iedereen “sterker uit de crisis” wil komen.

Om tot deze miljarden te komen zal de voorgenomen lastenverlichting voor het bedrijfsleven van 640 miljoen euro worden geschrapt en er komt geen inflatiecorrectie voor prijsgevoelige overheidsgaven wat leidt tot een besparing van 700 miljoen euro. Daarbij wordt de dit jaar geïntroduceerde werkgeversheffing voor hoge inkomens in 2014 voorgezet, wat 500 miljoen euro oplevert. 

Ook worden de belastingschijven en heffingskortingen bevroren en komt er een extra jaar nullijn voor rijksambtenaren. Met de sociale partners in de zorg zal worden gesproken om te komen tot een nullijn van 2,5 jaar. Daar tegenover staat dat het kabinet 500 miljoen euro wil steken in maatregelen om de economie aan te jagen, en dat er 300 miljoen euro wordt uitgetrokken ten bate van de koopkracht van de laagste inkomens.

Over Salland TV

x

Check Also

De voordelen van een elektrische fiets

Nederlanders zijn echte fietsers. We leren het op jonge leeftijd, doen op ...