Deventer wil project bibliotheek overnemen van NV Bergkwartier

Vormgeving Salland Net 2009 ruw 040De gemeente Deventer wil het opdrachtgeverschap overnemen van de NV Bergkwartier voor de realisatie van de nog nieuw te bouwen bibliotheek in het oude SNS gebouw aan de stromarkt in Deventer. De NV Bergkwartier stapt eruit omdat het in de huidige tijden het lenen van geld in verhouding tot de te maken afspraken met de huurders van het gebouw te duur. De bank wil een huurcontract van 20 jaar zien en 5% per jaar aflossing.  Voor de NV blijkt dit een te groot financieel risico en daarom stappen ze dus  uit het project.

Maar de gemeente moet wel nieuw geld gaan aantrekken om het SNS gebouw van de NV Bergkwartier te kunnen kopen. De vraag is hoeveel het gebouw de gemeente gaat kosten. De directeur van de NV Bergkwartier, de heer Eggink gaf aan dat de huidige marktwaarde ergens tussen de 8,5 en 10 miljoen ligt. De gemeente moet dus een nieuwe financiële verplichting aangaan om het plan voor een cultuurplein in de stad mogelijk te maken. Dat is dan weer boven op de 5 miljoen die nodig is voor realisatie van het Filmtheater.

De directeur van de bibliotheek Jos Debeij relativeerde de mogelijke wisseling van eigenaar van het SNS pand. Debeij ziet betere mogelijkheden als de gemeente het gebouw koopt. Debeij ziet ook nog steeds ruimte voor de zogeheten  beleefbibliotheek waar ook ruimte is voor DRTV ondanks dat die in financiële problemen zit. Debeij gaf ook aan dat kleiner bouwen een optie is en de kleinere bibliotheken dan te behouden. Het is maar de vraag of de gemeenteraad akkoord gaat met een nieuwe financiële verplichting.

Over Salland TV

x

Check Also

Toch geen samenwerking tussen UiterWaarden en Etty Hillesum Lyceum

De directie van het Etty Hillesum Lyceum (EHL) en de Initiatiefgroep UiterWaarden ...