Jannemiek Tukker repareert scheuren in eigen doeken en daarmee zichzelf

In de Art Brut galerie, Nieuwstraat 33a, hangt sinds deze maand werk van de Hengelose Jannemiek Tukker. Het zijn grote doeken die in de verte misschien wat weg hebben van Aboriginal art. Het schilderwerk is gecombineerd met borduursels.

Als je het weet en beter kijkt, kan je zien dat het scheuren in de doeken zijn, die zijn hersteld met naald en draad. In 2013 kwam Jannemiek terecht in een psychose. Daarbij vernielde ze haar werken met een schroevendraaier want ze vond de doeken niet goed genoeg. Eerste voelde ze opluchting, daarna kwam de spijt en uiteindelijk draaide ze het om in iets positiefs. Tukker: “Met naald en draad heb ik de scheuren gedicht.

Foto: Gerepareerd kunstwerk van Jannemiek Tukker

Psychisch herstel
Het herstel is zo zichtbaar, zowel psychisch als materieel. Sommige werken zijn zelfs beter geworden, vind ik. Ze hebben meer betekenis gekregen.” Wilt u deze bijzondere werken en het bijzondere verhaal horen uit de mond van de kunstenaar zelf? Kom dan op zaterdag 30 september naar de lezing van Jannemiek Tukker in de Art Brut Galerie. Het start om 19.30 uur, de toegang is vrij. U kunt zich aanmelden op info@artbrutgalerij.nl.

Jannemiek Tukker is de dochter van een door de oorlog getraumatiseerde vrouw die vaak last had van paniekaanvallen. Dat, en haar eigen psychische instabiliteit, maakten haar leven tot een zoektocht: hoe kan ik m’n demonen de baas? Dat bleek door te tekenen met een kroontjespen, inkt en eindeloos veel geduld. Het vak leerde ze aan de Open Universiteit. Kunst bleek een breekijzer bij de verwerking van haar trauma’s en het dealen met emoties.

Op de AKI, kunstacademie in Enschede, was Jannemiek ongelukkig. De Hengelose kon niet uit de voeten met hoe daar tegen hedendaagse kunst werd aangekeken. Op het moment dat ze over Art Brut las, wist ze wat ze wilde: kunst maken vanuit haar gevoel. Werk van haar en ruim 150 andere kunstenaars is vanaf zaterdag 7 oktober een week lang te zien op de Art Brut Biënnale in de oude V&D in Hengelo.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Advocaten McDonald’s schutter ‘spelen met vuur’ in rechtbank

“De verdediging speelt enorm met vuur.” Dat waren de woorden van een ...