Filmproducente Hanneke Niens gaat even terug naar haar roots in Heino

De bibliotheekzaal in Heino zat gistermiddag vol met belangstellenden voor de lezing van filmproducent en voormalig inwoonster van Heino Hanneke Niens. De filmproducent heeft niet misselijke producties op haar naam staan: de oorlogsfilm De Tweeling, de serie Twaalf Steden, Dertien Ongelukken, Soof 1,2 en 3. Ook draait de nieuwste film De Vuurlinie sinds september in de grote bioscopen.

De nu 57-jarige Niens kwam als 10-jarige naar Heino. Ze ging na het halen van haar VWO-diploma theater, film en televisiewetenschappen studeren in Utrecht. Daarna volgde een indrukwekkende carrière aan filmproducties in zowel binnen-als buitenland.

Inspiratie uit de bibliotheek
Niens vertelt in de bibliotheek dat deze plek iets bijzonders bij haar oproept. “Er was destijds een jury nodig voor kinderboeken. Ik wilde daar zo graag aan meewerken dat ik de deur platliep bij de bieb, en dat lukte”, vertelt ze lachend. Die vasthoudendheid heeft haar ver gebracht, zo blijkt uit haar indrukwekkende cv. De groep mensen hangt aan haar lippen en hebben genoeg vragen die ze graag en met humor beantwoordt. Hoe kom je aan geld voor een film? Ben je zelf veel op de set? Hoe dat alles in z’n werk gaat, legt Hanneke uit en laat trailers van haar bekendste films zien zoals De Tweeling, een oorlogsdrama dat het verhaal vertelt over een gescheiden tweeling in oorlogstijd. Zelf gaat ze voor veranderende karakters in een film. “Ons bedrijf wil films maken waar mensen over door blijven praten en die ze aan het denken zet, dus ik ben minder van het genre science fiction of horror.” Haar eigen films bekijken doet ze echter nooit. “Ik zie dan altijd wat er beter had gekund.” Ze is dus duidelijk kritisch op eigen werk.

Hoe komt een film tot stand?
Een heel proces gaat eraan vooraf. Hanneke legt uit dat er van idee tot productie een aantal jaren kan zitten. En zo nu en dan komt het zelfs voor dat een productie niet doorgaat. “Dat heeft vaak met financiering te maken, vertelt ze. En ze geeft aan dat er veel partijen bemoeienis hebben met een productie. Ze is ook productieleider geweest. “Dan ben je veel op de set aanwezig. In mijn werk als producent bij KeyFilm ligt dat anders. Ik ga graag op bezoek op de filmset en dan vooral met als doel om mensen te motiveren. Ik hoef me dan gelukkig niet druk te maken om bonnetjes of draaiboeken rondom de acteurs en figuranten”, voegt ze lachend toe.

Tekst gaat verder onder foto

Hanneke Niens tijdens haar lezing in de Bibliotheek in Heino / Foto gemaakt door: Sonja Veneman

Iets moois creëren
Het wordt steeds duidelijker wat haar functie precies inhoudt, naarmate ze meer vertelt bij de beelden. “Ik ga met de samenwerkende partijen in gesprek en zo ontstaat iets moois.”
Ze vindt dit dan ook het leukste aan haar werk. “Ik mag iets moois voor mensen om naar te blijven kijken en er over te praten.” Als voorbeeld geeft de de laatste productie, de film De Vuurlinie. Een film die gaat over militair Marco Kroon, die eerst werd onderscheiden met de Militaire Willems Orde, en daarna werd beschuldigd voor drugs- en wapenhandel. De film belicht volgens Hanneke het verhaal vanuit diverse invalshoeken en daarom is de film bijzonder. Gevraagd wordt of Hanneke wakker ligt van slechte recensies en dat valt volgens haar wel mee. “We weten met welke intentie we de film gemaakt hebben en iedereen mag een mening hebben. “Maar soms is het niet leuk natuurlijk”, vertelt ze openhartig.

Morele keuzes
Ook met het keuzes maken van wat je wel en iet laat zien kan Hanneke iets vertellen. “Soms is het nodig voor het verhaal dat je geweld laat zien, maar het moet het verhaal centraal stellen. Ze geeft als voorbeeld de filmposter van Soof 2, waarop hoofdrolspeelster Lies Visschedijk te zien is met in haar ene hand een glas wijn en in haar andere hand een sigaret. Volgens Hanneke is dat nu al niet meer van deze tijd. Daar houdt ze zoveel mogelijk rekening mee. Er valt nog veel meer te vertellen en te vragen en Hanneke heeft zichtbaar plezier aan haar terugkomst in Heino en gaat lekker een hapje eten met haar ouders. Iets dat er niet vaak van komt met haar drukke baan. Haar inspirerende verhaal heeft in ieder geval een andere kijk op film gegeven.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...