Chirurgie op maat met speciale operatierobot in Deventer Ziekenhuis

Goed nieuws voor de toekomst van zorg en iedereen waarbij in de toekomst een knieprothese geplaatst moet worden! Het Deventer Ziekenhuis maakt sinds kort namelijk gebruik van een indrukwekkend en nieuw apparaat: de Mako-robotarm. Met de speciale operatierobot kan er chirurgie op maat worden geleverd.

De technologie ontwikkelt zich razendsnel. Dit wordt nogmaals bewezen door de nieuwe robotarm waar het Deventer Ziekenhuis gebruik van maakt. De robot heeft een driedimensionaal zicht en het vermogen om ‘door botten heen te kijken’. Hierdoor kan er tijdens operaties nóg preciezer worden gewerkt. Daarnaast kan de robot enorm secuur zagen, waardoor minder weefsel wordt aangetast. Dit betekent minder pijn voor de patiënt en dus ook een sneller herstel.

Secuur zagen
Danielle Langeloo, één van de orthopedisch chirurgen die gebruikt maakt van de robotarm, heeft laten weten dat er eerst een CT-scan gemaakt wordt. Hiermee is precies te zien waar de problemen in de knie zitten. Met behulp van de robot, die deze informatie kan inlezen, kunnen chirurgen de maat van de prothese en de exacte plaatsing ervan bepalen. Hierdoor treden er minder snel restklachten op en zal er minder slijtage ontstaan.

Vernieuwen en verbeteren
Dat de robotarm op dit moment alleen voor knieprotheses wordt gebruikt, hoeft niet te betekenen dat dit altijd zo zal blijven. Alle gegevens van de robotoperaties worden namelijk opgeslagen en nauwkeurig onderzocht. De resultaten zijn van belang om te controleren of de robot een toegevoegde waarde heeft voor alle patiëntencategorieën of juist voor patiënten met de meer gecompliceerde knieproblemen. De chirurg laat ook weten dat dit mogelijkheden biedt om de zorg nog verder te vernieuwen en verbeteren.

Robot niet voor elke patiënt
Dat de robot gebruikt wordt voor de knieprotheses, betekent niet dat er geen chirurg meer bij de operatie aan te pas komt. De robot dient als begeleiding bij de behandelingen en kan niet zonder de chirurg op zichzelf functioneren. Om de robot op de juiste manier te kunnen bedienen, hebben de orthopeden een speciale training gevolgd. Overigens zal niet iedere patiënt die iets met zijn/haar knie heeft direct met de robot geopereerd worden. Dit heeft ermee te maken dat elke situatie en elk lichaam van een patiënt uniek is.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...