De rood-gele column van Edwin Lugt

Een aantal (on)bekende Deventenaren met rood gele roots delen iedere week hun visie op Go Ahead Eagles en meer met ons. Deze editie is weer aan Edwin Lugt!

EEN FUST BIER BIJ PLAATS 8 EN GEEN BEKERS RICHTING BRAM VAN POLEN!

De afgelopen week was het ‘de week van de waarheid’. Zou Go Ahead Eagles, qua aantal verliespunten na 5 wedstrijden trots op de 5e plaats vertoevend en vol zelfvertrouwen na een serie waarin met name bij thuiswedstrijden uitstekend voetbal op de mat werd gelegd, een serieuze aanval op een positie in de Top 3 kunnen gaan doen? Niet echt realistisch natuurlijk, maar het blijft natuurlijk altijd leuk om te dromen. En het is mooi en eervol als de trainers van de eerstvolgende tegenstanders, beiden topclubs, je vooraf overladen met complimenten.

Twee vrij kansloze verliespotjes later staan we weer met de beide beentjes op de grond – al is een score van ‘10 uit 7’ met 3 uitwedstrijden tegen Top 4 ploegen (Feyenoord, PSV en AZ) al achter de rug nog steeds meer dan uitstekend te noemen. Laten we daarbij vooral ook niet vergeten dat de club een jaar geleden met ‘0 uit 5’ stijf onderaan stond.

Zoals inmiddels (lees: eindelijk) ook door de media is opgepikt, is Kowet de laatste 12 maanden thuis schier onverslaanbaar. Sinds op 18 september 2022 FC Emmen met een 2-0 nederlaag naar Drenthe werd teruggestuurd is er in een reeks van maar liefst 17 thuiswedstrijden slechts één wedstrijd verloren gegaan (1-4 tegen AZ, op 25 januari van dit jaar).

Een memorabele prestatie die, zoals ik al in een tweet meldde, ertoe heeft geleid dat Go Ahead Eagles zich qua thuisresultaten inmiddels wel degelijk met de top van de Eredivisie kan meten. Sterker nog, als alle wedstrijden in De Adelaarshorst zouden worden gespeeld zou de club gewoon kans maken om zich direct voor de Champions League te plaatsen. Of schiet ik nu een beetje door….

Hoe dan ook, nog volop in hosannastemming luidt mijn voorspelling als volgt: op voorwaarde dat grote blessures en lange schorsingen achterwege blijven, gaan we in de resterende 14 thuiswedstrijden van dit seizoen nog 25-29 punten behalen. Tel daar ‘een schamele’ pak ‘m beet 9-12 punten in 13 uitwedstrijden bij op (‘uit’ blijft dé grote uitdaging) en Go Ahead Eagles eindigt dit seizoen op 45-50 punten. En jawel dames en heren, met een dergelijk aantal punten lonkt plaats 8 en daarmee deelname aan de play-offs voor Europees voetbal!

Overoptimistisch en hypothetisch gezwets? Het zou kunnen, daar heb ik immer wel vaker last van, maar als deze droom wél uitkomt bied ik in het Supportershome van de club in ieder geval 50 liter bier aan. En als het team onverhoopt toch in een langere mindere reeks terechtkomt en ‘de rode streep’ zelfs dreigend zou naderen, dan hoop ik -en vertrouw ik er toch wel een beetje op- dat het publiek in De Adelaarshorst achter de ploeg zal blijven staan en zich ook dan van haar beste kant zal laten zien. Dus geen plastic bekers of wat dan ook op het veld (nee, ook niet richting Bram van Polen!) want daar doen we in Deventer niet (meer) aan.

Natuurlijk is de KNVB met haar maatregelen volledig doorgeschoten en heeft de bond met het huidige beleid iets gecreëerd waarmee de geloofwaardigheid van de competitie zelfs in het gedrang kan komen. Maar laten we met zijn allen voorkomen dat er in De Adelaarshorst door iets simpels als een bekertje op het veld gaat worden gestaakt, dat is zo doorsnee en gewoontjes – en dat willen we nou absoluut niet zijn, toch?

Gooi dan maar uit frustratie (lege, want vol is zonde) bekers naar elkaar of lijm je uit protest desnoods vast aan een stadiontrap of -stoel, iets dat de laatste tijd vrij trendy lijkt te zijn. Schelden op de eigen spelers kan natuurlijk ook, al heb ik daarvan nooit een positief effect op de sportieve prestaties kunnen ontdekken, integendeel (het lucht wel lekker op natuurlijk).

Maar goed, voorlopig is daar allemaal nog geen enkele reden toe en is Kowet vooralsnog thuis zeker Niet te Kraken – “al komen ook de ploegen uit het Westen”. Natuurlijk is het 56 jaar oude clublied ook van toepassing op ‘ploegen uit het Oosten’ dus Heracles Almelo kan komende zaterdag in een hopelijke wederom kolkende Adelaarshorst haar borst natmaken.

Het doorplaatsen van deze column vloeit voort uit de samenwerking die Streekzender Salland1 heeft met het vrijwilligersplatform Deventer Voetbal.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Powered by WPeMatico

Over Salland TV

x

Check Also

Film kijken met extra dobberbeleving bij Drijf-In Bioscoop in Hardenberg

Op zaterdag 27 juli kun je in de haven van Hardenberg dobberend ...