Duurzaam in de 21e eeuw! Recyclende robots en plasticsoep in de Bibliotheek

Bieb, Bits & Bots

Duurzaam programmeren in de Bibliotheek

Elk kind zal het ermee eens zijn: rommel opruimen is zo’n beetje het stomste klusje dat er is. Gelukkig kunnen we stomme klusjes laten doen door een ander … of door een robot! Moet je hem wel eerst programmeren.

November is maand van de duurzaamheid in de bibliotheek. Er is van alles te doen, lezen en beleven rondom milieu, schone energie, natuur en klimaat. Ook bij Bieb, Bits een Bots gaat het in november dus steeds over duurzaamheid.

Recyclen met de Ozobot

Op donderdag 21 november gaat jeugd tussen 10 en 14 jaar de Ozobot zo programmeren dat hij afval kan scheiden. De Ozobot laat zich programmeren via de computer, maar ook bijvoorbeeld via gekleurde lijnen die je op papier trekt. Welke duurzame keuzes ga jij de Ozobot laten maken?

Plasticsoepverhaal maken

Kinderen van 4–6 jaar gaan op donderdag 14 november een digitaal verhaal maken over het opruimen van plasticsoep. Dat doen we met de Verderkijkdoos. Met de Verderkijkdoos kan je collages en animaties maken van digitale beelden (bijvoorbeeld van een telefoon) samen met tekeningen en attributen.

Er is steeds plaats voor ongeveer tien deelnemers. Opgeven is niet nodig, meedoen is gratis.

Achtergrond

Digitale techniek en digitale media vullen onze dag en vormen ons leven. Daarom is het goed dat iedereen, van jongs af aan, leert om daar goed mee om te gaan. Verstandig en handig, maar ook leuk en creatief leven in de digitale wereld, dat moet je leren op school en thuis. En de Bibliotheek helpt daar graag bij, met een wekelijkse serie: Bieb, bits en bots. Elke donderdagmiddag van 15.15 tot 16.15 uur is er een superleuke en leerzame activiteit voor een wisselende doelgroep kinderen: 4–6, 7–9 of 10–14 jaar.

Gamen, werken aan digitale verhalen, programmeren of robots alles laten doen wat je wilt, dat zijn maar een paar voorbeelden. In de agenda op de website van de bieb vind je het programma voor de komende weken en er komen steeds nieuwe gave middagen bij.

· Elke donderdag 15.15–16.15 uur

· Afwisselend voor 4–6, 7–9 en 10–14 jaar

o op donderdag 14 november voor 4–6-jarigen

o op donderdag 21 november voor 10–14-jarigen

o op donderdag 28 november voor 7–9-jarigen

· Gratis, aanmelden niet nodig

· Voor ongeveer 10 deelnemers


Het hele artikel is te lezen op www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Jaarlijkse Vechtdaldag 28 juni in Hardenberg

Tal van excursies staan op het programma tijdens de Vechtdaldag 2024. Hardenberg ...