Joop van der Wal: wat zijn we hardleers

Hoeveel en hoe vaak is er nou al op alle mogelijke media een bericht verschenen over het dragen van mondkapjes? Hebt u het bijgehouden? Als ik het al zou hebben geprobeerd, dan was ik nu hoog en breed de tel kwijt. Telkens nieuwe inzichten, telkens weer nieuwe manieren om de hardleerse weigeraars op andere gedachten te brengen.

Door Joop van der Wal

Er zaten een paar komische berichten tussen, maar veel vaker waren het wanhoopskreten. Die werden en worden geslaakt door bijvoorbeeld echtgenoten die hun geliefde het onderspit zagen delven in de ongelijke strijd met een onvoorspelbaar en onzichtbaar virus. Of het waren beelden van totaal uitgeputte zorgprofessionals die hun vanuit hun zeer gemotiveerde zorghart geleverde inspanningen zagen doodlopen op de politiek die weigerde een salarisverhoging goed te keuren.

Nog steeds schijnen er mensen te zijn die het bestaan van covid19 ontkennen: als ik mijn ogen sluit voor de werkelijkheid, dan bestaat die niet!? Zo zijn er ook nog steeds mensen die de beelden van concentratiekampen wegzetten als een verzinsel. Er is kennelijk geen grens aan wat je kunt ontkennen. Complotdenkers verzinnen de meest fantastische verklaringen om maar niet zelf iets te hoeven doen. Bij dit alles houden we onszelf en elkaar in de greep van de angst, de angst dat er iets is dat we niet kunnen controleren.

Het is nog niet bekend waarom dit virus bij de één keihard toeslaat en bij een ander alleen wat milde griepachtige verschijnselen geeft. Er zijn vaccins in ontwikkeling en het lijkt er op dat de registratie erdoor wordt gejast in een tempo dat de meeste medicijnontwikkelaars wel wat vaker zouden willen zien. Ik houd mijn hart vast: werkzaamheid is dan hopelijk aangetoond, maar voor het vaststellen van de veiligheid is vaak een langere termijn nodig.

In de tussentijd zouden we het nodige moeten doen om te voorkomen dat covid19 zich verspreidt. Het is goed daarbij glashelder voor ogen te houden dat dit virus niet zelf loopt of zwemt of vliegt. Daar is echt een (tussen)gastheer voor nodig. Die rol van gastheer in de nu aan de gang zijnde grootschalige verspreiding kunnen wij als mensen niet afschuiven op vleermuizen, ratten, varkens, we doen het echt zélf.

Hoeveel kritiek je ook kunt hebben op de maatregelen die deze crisis moeten indammen, er zijn er maar twéé die moeten zorgen voor een nette uitvoering van de geboden of aanbevelingen: U en ik. Als wij zo hardleers zijn dat we zélf wel gaan bepalen of we er ons aan willen houden, dan is het einde van deze covid19 uitbraak nog lang niet in zicht.

Zucht…

Het bericht Joop van der Wal: wat zijn we hardleers verscheen eerst op Opinie in Salland.

Ga voor meer info naar www.Salland1.nl

Over Salland TV

x

Check Also

Weersverwachting Woensdag 07 Juni

Door Erwin Hoogenboom  Woensdagochtend is het een afwisseling van zon en bewolking. ...