Boek en site over Buitenplaats Spijkerbosch in Olst

Ze bestaan nog altijd: historische buitenplaatsen die particulier bewoond worden. Binnenkort woont familie Van Limburg Stirum 100 jaar op Buitenplaats Spijkerbosch in Olst. Dat viert men met de uitgave van een boek over het wel en wee van het landgoed in de afgelopen eeuw. Een website stelt belangstellenden in de gelegenheid de wording van het boek van nabij te volgen en een eigen bijdrage te leveren.

Een eeuw Stirums op Spijkerbosch is niet zomaar een boek over een buitenplaats: geen zoveelste opsomming van feitjes over bewoners, erfenissen en verbouwingen. Het boek schetst aan de hand van korte verhalen een indringend beeld van het leven op een Sallands landgoed over de afgelopen eeuw. Historische beschrijvingen en persoonlijke belevenissen wisselen elkaar voortdurend af. Niet alleen familieleden, maar ook huisvrienden, oud-personeelsleden en landgoedbewoners komen aan het woord.  De Olster historicus Ewout van der Horst werkt sinds een jaar aan het boek. Hij bracht het huisarchief van Spijkerbosch op orde en sprak diverse betrokkenen bij het landgoed. Al die informatie bundelde hij in dertig verhalen over het wonen en werken op ‘de plaats’. De verhalen geven een gevarieerd beeld van Spijkerbosch vanaf 1915. Van opeenvolgende generaties en hun huiselijk leven tot en met zaken als het huispersoneel, de moestuin, het pachtbedrijf, de bosbouw, de jacht en het paasvuur.

Opvallend is de grote verandering in positie en levensstijl van de bewoners op Spijkerbosch. Waar grootouders Van Limburg Stirum dag in dag uit omringd waren door hun personeel, steekt de huidige generatie eigenhandig de armen uit de mouwen om het bezit in stand te houden. De huidige bewoners Eef en Heidi van Limburg Stirum vertellen in het boek openhartig over de lusten en lasten van een particuliere buitenplaats. Via buitenplaats-spijkerbosch.nl is het maakproces van het boek van nabij te volgen. Momenteel is men druk bezig met de beeldredactie, valt uit de site op te maken. Buurtbewoners en andere betrokkenen kunnen ook hun verhalen of foto’s over Spijkerbosch delen via de website. Mogelijk worden ze zelfs opgenomen in het boek. De publicatiedatum is voorzien op 12 september tijdens Open Monumentendag.

Over Salland TV

x

Check Also

Southern musical ‘Old man on the frontporch’ op Juke Joint Stage

In de Juke Joint area op Ribs & Blues is weer van ...