Vier Deventenaren hebben dinsdag bij de rechtbank in Zwolle gevangenisstraffen van een jaar tot 1,5 jaar tegen zich horen eisen voor het grootschalig illegaal dumpen van elektronisch afval in Afrika.


Deventer – Celstraf geëist voor bruin en witgoed dump

De vier worden ervan verdacht dat ze tussen september 2008 en maart van vorig jaar afgedankte elektronica hebben verzameld, opgeslagen en afgegeven hebben zonder de noodzakelijke vergunningen.

Daardoor werden er wasmachines, koelkasten, diepvriezen en oude televisies geleverd aan mensen die deze afgedankte elektronica vervolgens weer naar Afrika verscheepten. De nog werkende elektronica werd daar als tweedehands verkocht, defecte spullen werden gerepareerd en de rest werd opgekocht. De nog bruikbare, waardevolle, onderdelen worden veelal door kinderen, uit de elektronica gehaald.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. De winkeliers die afgedankte apparaten aan de vier hebben afgegeven, hebben volgens justitie, een transactievoorstel gekregen. Ook de afnemers die de uitvoer naar Afrika voor hun rekening namen, kunnen rekenen op strafvervolging.

Over Salland TV

x

Check Also

Startersloket Raalte organiseert starterscafé in Heeten

Ontmoet andere startende ondernemers uit de regio en deel je kennis en ...