ZWOLLE - Nogal wat jongeren worden tijdens de vakantie verliefd en hebben dan seks.`Een groot deel neemt echter geen voorzorgsmaatregelen om veilig te vrijen. Daar wil GGD IJsselland wat aan doen. Op alle maandag- en vrijdagochtenden tussen 8 juli en 16 augustus, delen GGD medewerkers gratis condooms uit aan jongeren die op vakantie gaan.

GGD IJsselland deelt gratis condooms uit aan jongeren die op vakantie gaan

In Zwolle vertrekken de bussen met regelmaat aan de zuidzijde van het NS Station. Meerdere GGD medewerkers brengen de jongeren, en ouders die hun kinderen uitzwaaien, een bezoekje met een mand vol condooms. Zowel de jongeren als ouders reageren positief op het initiatief van de GGD. “Veilig vrijen is altijd en overal van belang, zowel in Nederland als in het buitenland.

In veel populaire vakantielanden komen SOA en HIV-infecties vaker voor dan in eigen land. Het is nu eenmaal een feit dat jongeren op vakantie sneller seks hebben dan onder normale omstandigheden. Het niet bij de hand hebben van condooms op het moment van geslachtsgemeenschap is een belangrijke oorzaak van onveilig vrijen door jongeren”, legt Marlise Evers, preventiemedewerker seksuele gezondheid van GGD IJsselland uit.

“Onveilige seks met iemand uit één van deze landen verhoogt dus de kans op een SOA”, vervolgt Evers. “Veel jongeren komen dan ook met een SOA terug van vakantie of maken zich tijdens of na de vakantie zorgen dat ze misschien iets hebben opgelopen of zwanger zijn. Daarbij komt nog dat bijna de helft van de jongeren helemaal geen condooms meeneemt. Dat is de reden dat we hier staan. We geven voorlichting over veilig vrijen en voor iedereen hebben we gratis condooms.

” De SOA-poli’s merken een aanzienlijke stijging van consulten na de vakantie. Hoewel de GGD naast de huisarts dé plek is waar jongeren terecht kunnen voor een SOA-test, is voorkomen nog altijd beter dan genezen.

Bewezen is dat jongeren die vooraf een pakje condooms in de koffer hebben gedaan, veiliger vrijen dan leeftijdsgenoten die zonder condooms op zak zijn vertrokken. Wanneer iemand een condoom bij zich heeft en kan laten zien, is het namelijk makkelijker om over veilig vrijen te beginnen, wat het veilig vrijen weer bevordert.

“Om te voorkomen dat je zonder condooms zit, is het slim er altijd een paar mee te nemen op vakantie. Condooms zijn namelijk niet overal even goed verkrijgbaar en de kwaliteit laat in het buitenland wel eens te wensen over. Ook kan het lastig zijn in een vreemd land aan een vreemde winkelier uit te leggen dat je condooms wilt kopen”, aldus Evers.

“Nog een tip voor de jongeren die met het vliegtuig op vakantie gaan: condooms kunnen niet goed tegen de vrieskou in het laadruim, dus bewaar ze altijd in je handbagage!”. Voor alle vragen over seks is er voor jongeren de website www.sense.info.

Over Salland TV

x

Check Also

Het programma van amateurvoetballend Salland

Het is dit weekend weer tijd voor een potje voetbal. Enkele clubs ...